Smakosze.pl Przepisy Siostra poczęstowała mnie pysznymi kotletami. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała, z czego są zrobione
Materiał YouTube z kanału Smak fantazji

Siostra poczęstowała mnie pysznymi kotletami. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała, z czego są zrobione

7 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Podczas odwiedzin u siostry spotkała mnie niemała niespodzianka. Przygotowała bowiem ona doskonałe kotlety. Jakieś było moje zdziwienie, gdy okazało się, że zrobione są po prostu z ziemniaków. Od razu poprosiłam ją o dokładny przepis.

Kotlety ziemniaczane to idealny pomysł na tani obiad

Kotlety ziemniaczane to proste i tanie danie. Składa się na nie zaledwie kilka prostych składników. Bazę stanowią oczywiście gotowane ziemniaki, które mogą być nawet z poprzedniego dnia. Nic się nie marnuje, a my zyskujemy obłędne danie.

Kotlety ziemniaczane są idealne na lato. Wystarczy podać do nich surówkę, i pełnowartościowy posiłek gotowy. Potrawę można też urozmaicić sosem, jak chociażby pieczarkowy. Koniecznie wypróbujcie ten rewelacyjny patent.

Już tylko do jutra mega okazje w Biedronce. O połowę taniej kupisz między innymi bób

Przepis na pyszne i proste kotlety ziemniaczane

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Prosty sposób na kotlety ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj . Odstaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Cebule posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju . Wymieszaj ją z ziemniakami.

Do masy na kotlety ziemniaczane dodaj mąkę pszenną , masło oraz jajko. Wszystko razem ugnieć na gładką masę. Składniki dopraw do smaku solą i pieprzem .

Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety ziemniaczane . Każdego z nich opanieruj w bułce tartej . Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż nabiorą złocistego koloru . Podawaj z ulubioną surówką i ewentualnie sosem . Klasyczne kotlety mielone z tym dodatkiem będą smakować jak ze szkolnej stołówki . Dzięki naszym wskazówkom już nigdy nie wyjdą Ci twarde kotlety schabowe .

rozgniatanie ziemniaków (1).png
Canva / travellinglight
Nie zapomnij o tej czynności podczas mrożenia jagód. Wiele osób ją pomija, to poważny błąd
Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy