Nie zapomnij o tej czynności podczas mrożenia jagód. Wiele osób ją pomija, to poważny błąd
Jagody to jedne z najwdzięczniejszych owoców do mrożenia. W łatwy sposób można zachować ich świeżość poprzez działanie ujemnej temperatury. Przed włożeniem ich do zamrażarki należy pamiętać o 1 ważnej rzeczy. Te dary lasu wymagają nie tylko umycia, ale też dokładnego osuszenia.
Jagody idealnie sprawdzą się do wielu przepisów
Sezon na jagody już się rozpoczął. Przez kilka tygodni możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Po wakacjach, gdy dni zaczną robić się coraz krótsze, owoce stopniowo znikać będą z lasów. Nie oznacza to jednak, że musimy czekać do kolejnego lata, aby ich skosztować.
Mrożenie jagód jest banalnie proste. Owoce te nadzwyczaj dobrze znoszą leżakowanie w zamrażarce. Pod warunkiem właściwego postępowania, po rozmrożeniu będą cieszyć smakiem tak samo, jak świeże. Jest 1 ważna zasada- owoce nie mogą być mokre.
Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina
Mrożone jagody mają szerokie zastosowanie
Mrożone jagody mają cały szereg zastosowań. Ich wykorzystanie w kuchni jest tak samo szerokie, jak w przypadku tych świeżych. Nadadzą się do koktajli, lodów ciast, pierogów czy jagodzianek. Owoce po rozmrożeniu zachowują swoją jędrną i sprężystą strukturę.
Niewątpliwą zaletą jagód jest ich niewielki rozmiar. Dzięki temu rozmrażają się naprawdę szybko. Owoce nadawać się będą do użycia jeszcze tego samego dnia, którego wyjmiemy je z zamrażarki. Niewiele produktów spożywczych może pochwalić się takim wynikiem.
Rozmrażanie jagód jest banalnie proste. Można to robić w lodówce, lub przyspieszyć za pomocą miski wypełnionej zimną wodą. Aby myśleć o rozmrażaniu, musimy jednak wpierw wrócić do prawidłowego mrożenia owoców. Poniżej znajdziecie na to prostą i skuteczna metodę.
Jak prawidłowo mrozić jagody?
Przed mrożeniem jagód trzeba wiedzieć 1 rzecz. Na ich powierzchni mogą znajdować się groźne zanieczyszczenia. Mowa o larwach tasiemca, które powodują groźną chorobę, zwaną bąblowicą. W związku z tym owoce przed zamrożeniem trzeba dokładnie umyć.
Jaja tasiemca bąblowca pozostają aktywne nawet w bardzo niskiej temperaturze. Nie ma więc możliwości, że wymrożą się same. Jagody płucz małymi partiami na durszlaku pod bieżącą wodą. Kiedy wszystkie będą czyste, nadchodzi czas na ostatni etap przygotowań.
Owoce przed mrożeniem trzeba dokładnie wysuszyć. Doskonale nada się do tego ręcznik papierowy. Jeśli włożymy do zamrażarki mokre jagody, posklejają się i zamrożą w bryły. To spowoduje, że trudniej będzie je rozmrozić, a po całym procesie wyjdą rozmokłe i niezbyt smaczne.
Jeśli chodzi o najlepszy pojemnik do mrożenia jagód, jest tutaj duża dowolność. Nadadzą się zarówno plastikowe pudełka, jak i foliowe woreczki. Pamiętaj jedynie, że muszą być one szczelnie zamykane oraz przeznaczone do trzymania w ujemnych temperaturach. Dla większej wygody owoce można zamrozić w pożądanych, mniejszych porcjach. Mrożone jagody będą w sam raz do tych babcinych bułeczek. W mrożeniu truskawek tkwi 1 podstępny kruczek.