Smakosze.pl Produkty Skażone produkty wycofane przez sanepid
canva.com/Olga Kriger; Zerbor

Skażone produkty wycofane przez sanepid

22 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

GIS stara się przeciwdziałać sprzedawaniu produktów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia czy życia klientów. Z tego powodu ogłasza wiele ostrzeżeń dotyczących żywności czy narzędzi kuchennych. Poniżej opisujemy kilka z niedawnych ogłoszeń.

Sezam i salmonella

W próbce sezamu firmy Helio wykryto obecność bakterii Salmonella z gr C1 w 1 z 5 przebadanych próbek. Spożycie takiego produktu przez człowieka grozi silnym zatruciem.

Dokładne dane zakażonego sezamu:

Nazwa produktu; Sezam łuskany HELIO, 200 g Numer partii: 65112 Data minimalnej trwałości: 09.2022 Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów Kraj pochodzenia - Nigeria

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sezam
undefined

Źródło: gis.pl

Salmonella na jajkach

Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną pozwoliły wykryć na skorupkach jajek obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Bez właściwej obróbki termicznej istnieje ryzyko zakażenia.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt. Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328 Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

Wycofywane łyżki do spaghetti

Główny Inspektor Sanitarny poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) został poinformowany o migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności, która ma kontakt z poniższymi łyżkami.

Brakuje ci przepysznych kulinarnych wieści? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych ciekawostek. W tym artykule wyjawiamy, dlaczego warto na godzinę przed snem zjeść odrobinę orzechów. Ten tekst poświęcony wodzie - zdrowsze jest picie jej zimnej czy ciepłej?

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – T-nylon spaghetti scoop Numer partii: 750637 Kod kreskowy: 5907558760637 Importer: Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz Kolor: czarna, czerwona, fioletowa, zielona

Pestycydy w kaszy gryczanej

Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu został przekroczony w poniższej kaszy. Z tego powodu GIS zdecydował się wycofać produkt ze sprzedaży.

Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: Kasza Gryczana Plony Natury, 4x100 g Najlepiej spożyć przed/ numer partii: 08.04.2022 18:49 161PLALB21AD214 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Producent: Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład Produkcyjny, ul. Przemysłowa 9, 83-400 Kościerzyna

Kasza gryczana
undefined

Źródło: gis.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy