Śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Zaskocz gości niezwykłą wersją uwielbianej ryby
Nie śledzie w oleju, nie w śmietanie. Na święta przygotuj filety śledziowe w niezwykłej marynacie i aromatycznym sosie. Śledzie imbirowe, marynowane w przyprawach korzennych i podane z sosem orzechowym biją na głowę wszystkie inne przekąski z ryb.
Śledzie imbirowe są przystawką, która zachwyci wszystkich gości. Śledzie marynowane w przyprawach korzennych i polane sosem orzechowym mają słodko-pikantną, bardzo aromatyczną nutę. Zapomnij o śledziach w oleju i śmietanie. Śledzie imbirowe będą totalnym hitem.
Śledzie imbirowe zacznij przygotowywać 4 dni przed podaniem. Na początku filety muszą moczyć się w mleku, żeby zmiękły i nie były tak słone i intensywne w smaku. Następnie pokrojone śledzie zamarynuj z aromatycznymi przyprawami i odstaw na 3 dni.
Sos orzechowy do śledzi imbirowych również musi postać przed podaniem. W ten sposób wszystkie składniki doskonale się połączą. Sos na bazie orzechów, miodu i startego na tarce, suchego piernika rewelacyjnie podkreśli smak ryby marynowanej w korzennych przyprawach.
Śledzie imbirowe. Takiej przystawki jeszcze nie jadłaś
Składniki:
-
500 g filetów śledziowych
-
łyżeczka mielonego imbiru
-
szklanka oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
-
5 goździków
-
szczypta cynamonu mielonego
-
kilka ziaren pieprzu
-
mleko do namoczenia śledzi
Składniki na sos:
-
200 g posiekanych orzechów włoskich
-
2 łyżki miodu
-
szczypta imbiru mielonego
-
250 g suchego piernika
-
2 łyżki octu winnego
Jak zrobić śledzie imbirowe w aromatycznym sosie?
Śledzie opłucz, włóż do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw na całą dobę do lodówki. Następnego dnia osusz filety i pokrój je na mniejsze kawałki. Olej dobrze podgrzej z imbirem, cynamonem i goździkami, odstaw do przestygnięcia.
Śledzie włóż do słoika, wsyp kulki pieprzu i zalej olejem. Słoik przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 3 dni. Po 2 dniach przygotuj sos orzechowy: suchy piernik zetrzyj na tarce. Wymieszaj go z miodem, octem, imbirem i posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki na cały dzień.
Filety śledziowe wyłóż na półmisek, polej sosem i podaj, smacznego. Jak wybrać dobre śledzie? Przygotuj również śledzie pieczone w aromatycznym sosie . Danie idealne na Wigilię.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Staropolskie pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjna receptura zachwyca do dziś
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama