Kruche ciasteczka cynamonowe na Boże Narodzenie
Ciasteczka cynamonowe są już tradycyjnymi wypiekami na Boże Narodzenie. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, kruche i pełne smaku. Cynamon i dekoracje z lukru, masy cukrowej i innych, jadalnych elementów, nadają im świątecznego charakteru.
Ciasteczka cynamonowe to jedne z tych wypieków, które muszą znaleźć się na świątecznym stole i na choince. Gotowe ciasteczka prezentują się przepięknie. Po upieczeniu są kruche, chrupiące i znikają błyskawicznie. Jeśli chcesz zawiesić ciastka na świątecznych drzewku, dziurkę na wstążkę zrób w cieście przed pieczeniem. W przeciwnym razie ciasteczko popęka i się pokruszy.
Do przygotowania ciasteczek cynamonowych potrzebujesz kilku podstawowych składników: mąki, cukru, cynamonu, masła i jajek. Ciasto na ciasteczka wyrabiaj szybko, tak, jak ciast kruche. Przygotowaną masę wstaw do lodówki, żeby dobrze schłodziła się przed pieczeniem.
Ciasteczka cynamonowe udekorujesz na wiele sposobów. Możesz przygotować zwykły lukier. Możesz udekorować ciasta plastyczną masą cukrową, cukierkami czekoladowymi, cukrowymi perełkami i innymi, jadalnymi elementami ozdobnymi. Ciastka dekoruj, kiedy dobrze ostygną.
Obłędne ciasteczka cynamonowe. Korzenne pyszności będą gotowe w kilka chwil
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
300 g miękkiego masła
szklanka drobnego cukru
łyżeczka kakao
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu mielonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Do dekoracji:
lukier
barwniki spożywcze do lukru
masa cukrowa
cukierki czekoladowe
perełki, cukrowe dekoracje
czekolada
Jak zrobić ciasteczka cynamonowe na świąteczny stół i na choinkę?
Mąkę przesiej z proszek do pieczenia, kakao i cynamonem. Dodaj cukier, wymieszaj. Dodaj miękkie masło, jajka, cynamon i cukier waniliowy i wyrabiaj do połączenia składników. Ciasto musi być jednolite i gładkie.
Ciasto podziel na 2 części. Z każdej z nich uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj świąteczne kształty. Ciastka wyłóż na formę z papierem do pieczenia.
Piecz około 10 minut w 180 stopniach C. Ciasteczka po ostudzeniu udekoruj masą cukrową, lukrem i kolorowymi posypkami.
Przygotuj pierniczki alpejskie. Miękkie, puszyste pierniki będą pyszną dekoracją. Anna Lewandowska zdradziła przepis na lekkie pierniczki na choinkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto moczyć karpia w mleku? Korzyści są nie do przecenienia
Najlepszy biszkopt zrobisz tylko z 4 składników. Receptura jest przebojem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama