Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wybrać dobre śledzie? Bardzo łatwo o fatalny błąd. Zwróć uwagę na 1 detal
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.12.2022 14:07

Jak wybrać dobre śledzie? Bardzo łatwo o fatalny błąd. Zwróć uwagę na 1 detal

Jak wybrać dobre śledzie? Bardzo łatwo o fatalny błąd. Zwróć uwagę na 1 detal
canv/ Food Photos

Przed świętami zaczynamy przygotowywać tradycyjne dania i przysmaki. Jedną z tradycyjnych ryb w tym szczególnym czasie jest śledź. Sprawdź, jak wybrać dobre śledzie i na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Nie tylko kolor mięsa ma znaczenie.

Śledzie są rybami, które są dostępne przez cały rok, jednak spożywamy je najczęściej w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Sałatki śledziowe, śledzie w śmietanie, oleju, z grzybami to tylko niektóre z propozycji podania tych wyśmienitych, bałtyckich przysmaków. Jak wybrać dobre śledzie? Jak namoczyć śledzie przez podaniem?

W sklepach kupimy śledzie z beczki na wagę oraz w zamkniętych opakowaniach Świeże śledzie dostępne są przeważnie w nadmorskich miejscowościach. Gdy kupujesz świeżego matiasa, zwróć uwagę na skrzela - muszą być czerwone. Jeśli mają inny kolor, oznacza to, że ryba jest stara. Jak wybrać dobre śledzie?

Podczas świątecznych zakupów, zwracaj uwagę nie tylko na zapach śledzi. Jak wybrać dobre śledzie? Kolor ryby, solanki i skład mieszanki, której moczone są śledzie w zamkniętym opakowaniu dużo mówią o jakości i świeżości produktów.

Jak wybrać dobre śledzie? Na co zwrócić uwagę podczas kupowania śledzi z beczki i w opakowaniu?

Jeśli kupujesz śledzie z beczki w solance, zwróć uwagę na jej kolor. Solanka ma ciemnokremową barwę, często jest mętna. Bardzo istotny jest również kolor śledzi oraz ich rozmiar. Wybieraj śledzie o jasnym kolorze. Żółte lub białe mięso nie jest oznaką świeżości. Większe śledzie mają więcej tłuszczu i mięsa, takie będą najlepsze. Śledzie muszą mieć również twarde, zbite mięso. Jeśli rozpadają się, nie są już świeże.

Jeśli natomiast kupujesz śledzie w gotowym, zamkniętym opakowaniu, sprawdź nie tylko datę ważności produktu. Zwróć uwagę na skład i wybierz te z najmniejszą ilością konserwantów. Unikaj kupowania gotowych śledzi, które są zanurzone w mieszance solanki i octu. Ocet działa konserwująco, wybiela mięso i zabija jego smak. Nie będziesz w stanie stwierdzić, czy śledzie są dobrej jakości, czy też nie.

Jak prawidłowo moczyć śledzie? Będą delikatne i pyszne

Śledzie do sałatki, ze śmietaną lub grzybami wymagają odpowiedniego przygotowania, żeby były delikatne i smaczne. Filety śledziowe zalej zimnym mlekiem, dodaj 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego.

Następnie wstaw do lodówki na 2- 3 godziny. Po tym czasie opłucz i wysusz ryby. Tak przygotowane śledzie są już gotowe do dalszego przygotowania. Są delikatniejsze i przede wszystkim nie tak słone.

Czy płukać kiszoną kapustę przed gotowaniem? Sprawdź również, dlaczego warto namoczyć suszone owoce przed pieczeniem świątecznych ciast.

śledzie
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: