Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Śledzie w słoiku możesz przygotować samemu. Zapomnij o tych gotowych ze sklepu i poznaj łatwy przepis na ten uwielbiany przysmak. Ich smak zachwyci każdego, dlatego, czym prędzej dowiedz się, jak je przygotować i zaskocz najbliższych. Śledzie jeszcze nigdy nie były tak smaczne.
Śledzie proboszcza nie mają sobie równych
Śledzie są jednym z ulubionych przysmaków wielu Polaków. Na rynku dostępne są zarówno te w zalewie octowej, jak i śmietanie oraz z innymi dodatkami. Nie każdy jednak wie, że można przygotować je samemu. Wtedy będą zdrowsze i pozbawione zbędnych substancji konserwujących.
W dalszej części zaprezentujemy ci przepis na śledzie proboszcza, które są obłędne w smaku. Dzięki sposobowi, o którym dowiesz się więcej za chwilę, przyrządzisz je nie tylko łatwo, ale też szybko. Odpowiednio przechowywane śledzie w słoikach wytrzymają naprawdę długo. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować.
Śledzie w słoikach z kilku składników
Zanim poznasz przepis na śledzie proboszcza, musisz także dowiedzieć się, jakie składniki będą ci potrzebne. Najważniejsze są przede wszystkim śledzie, dlatego zakup je w dobrym sklepie rybnym. Oprócz nich potrzebne będą także składniki z listy umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby żadnego nie pominąć. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału Obżarciuch , który poznasz w dalszej części artykułu.
Składniki:
- 700 g płatków śledziowych solonych
- 400 g marynowanych grzybów
- 1 cebula
- 1 natka pietruszki
- ⅓ szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- pieprz
- woda
Przepis na śledzie proboszcza
Śledzie przełóż do miski i zalej je zimną wodą. Pozostaw je do namaczania, a wodę wymieniaj 2-3 razy. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w cienkie piórka. Następnie sparz ją wrzątkiem.
Grzyby posiekaj w małą kostkę. Natkę pietruszki umyj i również drobno ją posiekaj. Śledzie odcedź, przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Wlej ocet, a całość przypraw pieprzem. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły.
Przełóż je do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie je zamknij i pozostaw je na 24 godziny. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.