Smakosze.pl Przepisy Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Fot. YouTube/Obżarciuch

Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu

16 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Śledzie w słoiku możesz przygotować samemu. Zapomnij o tych gotowych ze sklepu i poznaj łatwy przepis na ten uwielbiany przysmak. Ich smak zachwyci każdego, dlatego, czym prędzej dowiedz się, jak je przygotować i zaskocz najbliższych. Śledzie jeszcze nigdy nie były tak smaczne.

Śledzie proboszcza nie mają sobie równych

Śledzie są jednym z ulubionych przysmaków wielu Polaków. Na rynku dostępne są zarówno te w zalewie octowej, jak i śmietanie oraz z innymi dodatkami. Nie każdy jednak wie, że można przygotować je samemu. Wtedy będą zdrowsze i pozbawione zbędnych substancji konserwujących.

W dalszej części zaprezentujemy ci przepis na śledzie proboszcza, które są obłędne w smaku. Dzięki sposobowi, o którym dowiesz się więcej za chwilę, przyrządzisz je nie tylko łatwo, ale też szybko. Odpowiednio przechowywane śledzie w słoikach wytrzymają naprawdę długo. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować.

skałdniki na śledzie.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch
Zapomnij o krecie, wsyp to do odpływu i zalej. Usuniesz zapach i odetkasz rury

Śledzie w słoikach z kilku składników

Zanim poznasz przepis na śledzie proboszcza, musisz także dowiedzieć się, jakie składniki będą ci potrzebne. Najważniejsze są przede wszystkim śledzie, dlatego zakup je w dobrym sklepie rybnym. Oprócz nich potrzebne będą także składniki z listy umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby żadnego nie pominąć. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału Obżarciuch , który poznasz w dalszej części artykułu.

Składniki:

  • 700 g płatków śledziowych solonych
  • 400 g marynowanych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 natka pietruszki
  • ⅓ szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • pieprz
  • woda

Przepis na śledzie proboszcza

Śledzie przełóż do miski i zalej je zimną wodą. Pozostaw je do namaczania, a wodę wymieniaj 2-3 razy. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w cienkie piórka. Następnie sparz ją wrzątkiem.

Grzyby posiekaj w małą kostkę. Natkę pietruszki umyj i również drobno ją posiekaj. Śledzie odcedź, przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Wlej ocet, a całość przypraw pieprzem. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły.

Przełóż je do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie je zamknij i pozostaw je na 24 godziny. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

śledzie w słoiakch.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch
Nie ma gorszego momentu na solenie ziemniaków. Niszczy naczynia, rachunki drożeją
Zamówił zupę z pomidorów w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Zjadł pierwszą łyżkę i od razu wypalił, co myśli
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy