Robisz śledzie z cebulą i olejem? Dorzuć do nich kilka aromatycznych przypraw. Nie pożałujesz
Śledzie z cebulą i olejem są tradycyjną potrawą przygotowywaną na Wigilię i Boże Narodzenie. Śledzie będą o wiele smaczniejsze, kiedy dodasz do nich aromatyczne przyprawy, jak ziele angielskie, liście laurowe i gałązkę świeżego rozmarynu.
Przed przygotowaniem śledzi z cebulą i olejem, koniecznie namocz filety w mleku i wstaw do lodówki na całą noc. Filety śledziowe zawierają sporą ilość soli. Mleko skutecznie złagodzi ich smak, wzmocni kolor i sprawi, że będą pachnieć mniej intensywnie.
Śledzie z cebulą i olejem zalej dobrej jakości tłuszczem. Gorąco polecam olej rzepakowy lub olej lniany. W kultowej potrawie nie może oczywiście zabraknąć przypraw. Oprócz ziela angielskiego, liści laurowych i rozmarynu, koniecznie dodaj cukier i ocet jabłkowy. Przyprawy wzmocnią smak całej potrawy.
Do przygotowania śledzi z cebulą i olejem wykorzystuję cebulę czerwoną, ponieważ jest łagodniejsza. Możesz zamienić ją na zwykłą cebulę. Wtedy wzmocnisz smak potrawy. Gotowe filety śledziowe przełóż do szklanego słoika i wstaw do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie będą najsmaczniejsze.
Śledzie z cebulą i olejem. Sekretem smaku są aromatyczne przyprawy
Składniki:
-
10 solonych filetów śledziowych
-
mleko
-
2 czerwone cebule
-
4 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
gałązka świeżego rozmarynu
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
1,5 szklanki oleju rzepakowego lub lnianego
-
2 łyżeczki cukru pudru
Jak przyrządzić najlepsze śledzie z cebulą i olejem?
Śledzie opłucz i przełóż do miski. Zalej mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia filety dokładnie osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz, pokrój w kostkę lub krążki i przełóż do miski.
Wsyp cukier, wlej 2 łyżki oleju i ocet i dokładnie wymieszaj. Pokrojone śledzie wymieszaj z cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość włóż do słoika, włóż gałązkę rozmarynu i zalej olejem. Słoik zakręć i wstaw do lodówki na 48 godzin.
Na święta przygotuj również sałatę jarzynową z filetami śledziowymi . Szukasz pomysłu na filety? Przygotuj je w niecodzienny sposób- tu poznasz przepis na śledzie imbirowe w sosie orzechowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama