Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2022 11:32

Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy

pierogi
canva/Dar1930

Na wigilijnych stołach najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Dziś jednak proponujemy nieco inaczej przygotować do nich farsz, dzięki czemu pierogi będą miały pełniejszy smak. Wystarczy, że część kapusty i grzybów mocniej rozdrobnisz i połączysz z pozostałym nadzieniem. Koniecznie przetestuj ten patent.

Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują wyłącznie z mąki, wody i soli. Inni dodają roztopione masło, olej, żółtko. Należy pamiętać jednak o pewnej zasadzie, dzięki której ciasto będzie elastyczne i sprężyste. Do masy zawsze wlewaj gorącą wodę i sparz mąkę. To sekret doskonałego ciasta na pierogi.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami są niezwykle aromatycznym daniem. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy przygotujesz farsz według sprawdzonej receptury. Kluczowe jest gotowanie składników osobno i połączenie ich na patelni z przesmażoną cebulą.

Część farszu lekko zblenduj, dzięki czemu jego składniki doskonale się poprzenikają. Potem wymieszaj go z grubo posiekaną kapustą i grzybami. Smak dania będzie rewelacyjny. Pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli, błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o przepis.

Przepis Mamy na doskonałe pierogi wigilijne. Smak zachwyci każdego

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól

  • gorąca woda

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej

  • duża cebula

  • 3 garście suszonych grzybów

  • sól, pieprz

  • masło klarowane

Jak zrobić najlepsze pierogi wigilijne? Sekretem jest farsz przyrządzony w nieco inny sposób

Na farsz grzyby opłucz i namocz w ciepłej wodzie. Odstaw je na 4-5 godzin. Potem gotuj je w wodzie z namaczania przez około godzinę. Odcedź, wodę zachowaj, grzyby grubo posiekaj. Kapustę lekko poszatkuj i ugotuj. Na większej patelni zeszklij na maśle cebulę. Dodaj kapustę, grzyby i całość smaż kilka minut podlewając wodą z gotowania grzybów. Dopraw solą i pieprzem, wystudź. Połowę farszu mocniej rozdrobnij używając blendera. Nie zamiemieniaj, go jednak w papkę. Do rozdrobnienia farszu możesz też użyć maszynki do mięsa. Mocniej rozdrobniony farsz połącz z pozostałym, grubo posiekanym. Przygotuj ciasto: przesianą mąkę wsyp do miski, wsyp sól, wlej olej. Następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę i mieszaj ciasto łyżką. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie do uzyskania sprężystej masy. Przykryj ściereczką i odstaw.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Z ciasta wykrawaj kółka, w środek wykładaj farsz, zlepiaj dokładnie brzegi. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia.

Na Wigilię ugotuj aromatyczną zupę grzybową lub barszcz czerwony. Do barszczu nie gotuj uszek. Przygotuj prosty kulebiak ziemniaczany. Bez ciasta drożdżowego, bez wyrabiania.

pierogi
canva/millermountainman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: