Smakosze.pl Przepisy Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo
canva/vikif

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

2 października 2022

Lubicie śliwki w occie? Tym razem proponujemy wam przygotowanie przysmaku z aromatycznymi pomidorami. Owoce w ich towarzystwie nabierają wyjątkowego charakteru i świetnie sprawdzają się zarówno jako zdrowa przekąska, jak i dodatek do obiadu. Spróbujecie?

Śliwki w occie doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań, a także samodzielna przekąska. Z pewnością spodoba się amatorom kwaskowych rarytasów. Przepis jest bardzo prosty. Polecamy zrobić większą ilość, bo przysmak będzie znikał błyskawicznie.

Przepis na doskonałe śliwki w occie

Do przygotowania specjału przydadzą się dwa litrowe słoiki. Powinny zmieścić proponowaną poniżej ilość produktów.

Składniki:

  • 500 g pomidorów

  • 250 g śliwek

  • 2-4 ząbki

  • 2-4 ziarna ziela angielskiego

  • 4-8 ziaren pieprz czarnego

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • 2-4 gałązki świeżej bazylii

  • 40 ml octu spirytusowego

  • 240 g cukru

  • 30 g soli

  • 2 litry wody

Jak zrobić śliwki w occie? Dodajcie pomidory, a będą jeszcze lepsze

Do czystych, najlepiej wyparzonych słoików wkładamy czosnek, pieprz, ziele angielskie, gorczycę i bazylię , tak aby w każdym z naczyń znalazła się połowa porcji składników. Układamy pomidory i śliwki w proporcjach 2:1.

Całość zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 25 minut, uprzednio przykrywając naczynia pokrywkami. Po tym czasie wodę z przetworów zlewamy do garnka i łączymy ją z solą oraz cukrem. Zagotowujemy ją i mieszamy.

Po około 2 minutach dodajemy ocet, a po chwili wyłączamy grzanie. Jeszcze wrzącą zalewa wypełniamy słoiki. Tym razem starannie je zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Wystudzone przenosimy do spiżarki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki ze śliwkami. Szczególnie polecamy wyśmienity schab z dodatkiem jesiennego owocu. Być może spodoba wam się też sprawdzona receptura na śliwkowe ciasto z kruszonką .

Śliwki zw occie z dodatkiem pomidorów są pyszne
canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy