Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo
Lubicie śliwki w occie? Tym razem proponujemy wam przygotowanie przysmaku z aromatycznymi pomidorami. Owoce w ich towarzystwie nabierają wyjątkowego charakteru i świetnie sprawdzają się zarówno jako zdrowa przekąska, jak i dodatek do obiadu. Spróbujecie?
Śliwki w occie doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań, a także samodzielna przekąska. Z pewnością spodoba się amatorom kwaskowych rarytasów. Przepis jest bardzo prosty. Polecamy zrobić większą ilość, bo przysmak będzie znikał błyskawicznie.
Przepis na doskonałe śliwki w occie
Do przygotowania specjału przydadzą się dwa litrowe słoiki. Powinny zmieścić proponowaną poniżej ilość produktów.
Składniki:
-
500 g pomidorów
-
250 g śliwek
-
2-4 ząbki
-
2-4 ziarna ziela angielskiego
-
4-8 ziaren pieprz czarnego
-
2 łyżeczki gorczycy
-
2-4 gałązki świeżej bazylii
-
40 ml octu spirytusowego
-
240 g cukru
-
30 g soli
-
2 litry wody
Jak zrobić śliwki w occie? Dodajcie pomidory, a będą jeszcze lepsze
Do czystych, najlepiej wyparzonych słoików wkładamy czosnek, pieprz, ziele angielskie, gorczycę i bazylię , tak aby w każdym z naczyń znalazła się połowa porcji składników. Układamy pomidory i śliwki w proporcjach 2:1.
Całość zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 25 minut, uprzednio przykrywając naczynia pokrywkami. Po tym czasie wodę z przetworów zlewamy do garnka i łączymy ją z solą oraz cukrem. Zagotowujemy ją i mieszamy.
Po około 2 minutach dodajemy ocet, a po chwili wyłączamy grzanie. Jeszcze wrzącą zalewa wypełniamy słoiki. Tym razem starannie je zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Wystudzone przenosimy do spiżarki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki ze śliwkami. Szczególnie polecamy wyśmienity schab z dodatkiem jesiennego owocu. Być może spodoba wam się też sprawdzona receptura na śliwkowe ciasto z kruszonką .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają
-
Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze
-
Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści