Jak zrobić pieczony schab ze śliwką? Wyjaśniamy krok po kroku
Jak zrobić pieczony schab ze śliwką? Wyjaśniamy krok po kroku, tym którzy będą go robić pierwszy raz i tym, którzy mają wątpliwości. Sekret tej pieczeni tkwi w odpowiednim nacięciu mięsa. Dzięki naszym poradom i przepisowi świąteczny schab wyjdzie perfekcyjnie.
Pieczony schab ze śliwką to polska, świąteczna klasyka. Nie wyobrażamy sobie bez niego stołu bożonarodzeniowego, ale i na Wielkanoc chętnie przyrządzamy to mięso. Jest bardzo smaczne, o ile go nie przepieczemy i wygląda bardzo apetycznie. Poznaj nasze rady i recepturę.
Jak zrobić pieczony schab ze śliwką?
Schab pieczony ze śliwką ma charakterystyczny wygląd, dzięki temu, że owocami wypełniamy zrobione w mięsie nacięcie. Cięcie to jest specyficzne, bo przez środek mięsa. Jednak schabu nie należy przecinać z jednej strony do końca, dzięki czemu śliwki nie będą z niego wypadać.
Ważne jest też, by od strony, z której wpychamy owoce pozostawić 1,5-2 cm wolnej przestrzeni. Mięso w czasie pieczenia zmienia swoją objętość i może wtedy wypchać śliwki.
Do nacinania mięsa najlepiej użyć spiczasto zakończonego, ostrego noża z długim ostrzem. To pozwoli wykonać ładne, precyzyjne nacięcie.
Przepis na schab ze śliwką
Składniki:
ok. 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
sól, pieprz
cząber
zioła prowansalskie
30 dag suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich
2 łyżki oleju
1 szklanka bulionu
Przygotowanie schabu
Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Spiczasto zakończonym nożem zrób nacięcie przez jego środek. Nie docinaj go jednak do końca.
Mięso natrzyj solą i pieprzem, a także cząbrem i ziołami prowansalskimi. Łyżeczkę mieszanki tych przypraw wsyp też w nacięcie. Mięso odstaw na noc do lodówki.
Nacięcie w schabie wypełnij ścisło suszonymi śliwkami. Nadmiar owoców pozostaw do obłożenia mięsa. Rozcięcie w mięsie zepnij wykałaczkami lub zaszyj kuchenną nicią.
Mięso pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, by się ogrzało. Rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju, zrumień schab ze wszystkich stron.
Schab przełóż do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, podlej gorącym bulionem, przykryj. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Po tym czasie usuń pokrywę i piecz mięso jeszcze 20 minut.
Wskazówka:
By przygotować sos do mięsa, wystarczy zmiksować sos spod pieczeni wraz z upieczonymi śliwkami. Można go doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprze.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na schab pieczony w marynacie gyros. Dowiesz się też, jak piec schab, by był soczysty.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis
Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
Źródło: kwestiasmaku, aniagotuje