Smakosze.pl
Herbata z liści laurowych

canva/Mykola Lunov

Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści

2 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Liście laurowe znajdą wiele zastosowań w kuchni. Jednym z ciekawszych jest herbata z ich dodatkiem. Zaparzona z dodatkiem goździków mikstura uśmierza ból i wspiera organizm w walce z infekcjami. Warto spróbować — jest prosta w przygotowaniu.

Dobroczynny napar z liści laurowych i goździków sprawdzi się u osób, którym doskwierają bóle pleców i stawów. Przyniesie ulgę i pomoże wyeliminować objawy infekcji, wykazując zarówno działanie przeciwzapalne, jak i przeciwbakteryjne. Spróbujecie?

Zraziki wołowe Tomasza Strzelczyka

Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają

CZYTAJ DALEJ

Przepis na napar z liści laurowych i goździków

Składniki na 2 porcje:

  • 600 ml wody

  • 4 suszone liście laurowe

  • 6 goździków

Jak zrobić napar z liści laurowych i goździków? Poznajcie przepis na zdrowie

Suszone liście laurowe wrzucamy do niewielkiego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut.

Wtedy wyłączamy grzanie, wrzucamy goździki i przykrywamy miksturę. Po kwadransie płyn odcedzamy i pijemy.

Spożywany dwa razy dziennie przez 10 dni pomoże zwalczyć dolegliwości. Warto wesprzeć kurację odpowiednimi ćwiczeniami rozciągającymi. Po tym czasie wskazane jest przerwanie przyjmowania naparu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciepłe prozdrowotne napoje. Polecamy aromatyczne złote mleko. Być może skusi was też rozgrzewająca herbata z nutą pomarańczy.

Liście laurowe warto parzyć

canva/stuartbur

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >