Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści
Liście laurowe znajdą wiele zastosowań w kuchni. Jednym z ciekawszych jest herbata z ich dodatkiem. Zaparzona z dodatkiem goździków mikstura uśmierza ból i wspiera organizm w walce z infekcjami. Warto spróbować — jest prosta w przygotowaniu.
Dobroczynny napar z liści laurowych i goździków sprawdzi się u osób, którym doskwierają bóle pleców i stawów. Przyniesie ulgę i pomoże wyeliminować objawy infekcji, wykazując zarówno działanie przeciwzapalne, jak i przeciwbakteryjne. Spróbujecie?
Przepis na napar z liści laurowych i goździków
Składniki na 2 porcje:
600 ml wody
4 suszone liście laurowe
6 goździków
Jak zrobić napar z liści laurowych i goździków? Poznajcie przepis na zdrowie
Suszone liście laurowe wrzucamy do niewielkiego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut.
Wtedy wyłączamy grzanie, wrzucamy goździki i przykrywamy miksturę. Po kwadransie płyn odcedzamy i pijemy.
Spożywany dwa razy dziennie przez 10 dni pomoże zwalczyć dolegliwości. Warto wesprzeć kurację odpowiednimi ćwiczeniami rozciągającymi. Po tym czasie wskazane jest przerwanie przyjmowania naparu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciepłe prozdrowotne napoje. Polecamy aromatyczne złote mleko. Być może skusi was też rozgrzewająca herbata z nutą pomarańczy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpoznajesz grzyb ze zdjęcia? Wiele osób go pomija, a smakuje jak kurczak
Jak należy smażyć kotlety mielone? Celem jest soczyste wnętrze i chrupiąca skórka
Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
Źródło: zywienie.abczdrowie