Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Naleśniki bez mleka są świetne
canva/c12

Naleśniki bez mleka też będą smaczne. Dziś proponujemy wam patent na delikatne i lekkie ciasto z dodatkiem jogurtu, które świetnie sprawdzi się zarówno z prostymi dodatkami, jak i w krokietach. Zrobienie go jest niemalże ekspresowe, a efekty zachwycają. Spróbujecie?

Niezwykle elastyczne naleśniki bez mleka mogą stanowić zarówno smakowity deser, jak i bazę do dań wytrawnych. Prosty pomysł polegający na dodaniu do ciasta rozrobionego z wodą jogurtu sprawia, że ciasto wychodzi nieco gęstsze, ale też i bardziej miękkie. Warto się skusić.

Przepis na świetne naleśniki bez mleka

Składniki:

  • 440 g mąki pszennej

  • 4 duże jaja

  • 600 g jogurtu naturalnego

  • 800 ml wody

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić naleśniki bez mleka? Znamy prosty przepis

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jogurt łączymy z wodą. Jajka wbijamy do osobnego naczynia, po czym ubijamy je przy pomocy miksera.

Nie przerywając mieszania, na zmianę wlewamy do jaj rozrzedzony jogurt i wsypujemy mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy ciasto na 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe naleśniki bez mleka podajemy z dowolnymi dodatkami — będą smaczne zarówno jako deser, jak i wytrawne danie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na naleśniki. Szczególnie polecamy puszysty rarytas w stylu amerykańskim. Być może też skusi was nietypowy przysmak z dodatkiem cukinii.

Naleśniki bez mleka są delikatne i miękkie
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: