Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze
Naleśniki bez mleka też będą smaczne. Dziś proponujemy wam patent na delikatne i lekkie ciasto z dodatkiem jogurtu, które świetnie sprawdzi się zarówno z prostymi dodatkami, jak i w krokietach. Zrobienie go jest niemalże ekspresowe, a efekty zachwycają. Spróbujecie?
Niezwykle elastyczne naleśniki bez mleka mogą stanowić zarówno smakowity deser, jak i bazę do dań wytrawnych. Prosty pomysł polegający na dodaniu do ciasta rozrobionego z wodą jogurtu sprawia, że ciasto wychodzi nieco gęstsze, ale też i bardziej miękkie. Warto się skusić.
Przepis na świetne naleśniki bez mleka
Składniki:
440 g mąki pszennej
4 duże jaja
600 g jogurtu naturalnego
800 ml wody
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić naleśniki bez mleka? Znamy prosty przepis
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jogurt łączymy z wodą. Jajka wbijamy do osobnego naczynia, po czym ubijamy je przy pomocy miksera.
Nie przerywając mieszania, na zmianę wlewamy do jaj rozrzedzony jogurt i wsypujemy mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy ciasto na 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe naleśniki bez mleka podajemy z dowolnymi dodatkami — będą smaczne zarówno jako deser, jak i wytrawne danie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na naleśniki. Szczególnie polecamy puszysty rarytas w stylu amerykańskim. Być może też skusi was nietypowy przysmak z dodatkiem cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb