Smakosze.pl Przepisy Smaczniejsza niż gyros i szybsza niż jarzynowa. Sałatka wenecka nie ma sobie równych
Fot. YouTube/Henia Foks

Smaczniejsza niż gyros i szybsza niż jarzynowa. Sałatka wenecka nie ma sobie równych

12 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znana wszystkim gospodyniom Henia Foks zdradziła przepis na niezwykły przysmak. Przygotowana według niego sałatka wenecka nie ma sobie równych. Smakiem podbije serca rodziny i znajomych. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w tekście poniżej.

Sałatka wenecka lepsza niż inne

Gdyby powstał ranking ulubionych przez Polaków typów dań, w czołówce niechybnie znalazłyby się sałatki . Przez lata przysmakiem na każdym stole była przecież słynna jarzynowa lub gyros. Teraz obie mogą zostać pobite przez sałatkę wenecką. Przepis na nią zaproponowała słynna Henia Foks, czyli autorka dwóch książek kulinarnych oraz prowadząca kanał na YouTubie, gdzie dzieli się autorskimi poradami kulinarnymi.

Zaproponowana przez nią w jednym z przepisów sałatka wenecka wyróżnia się ciekawą kompozycją. Jest również łatwa i szybka w przygotowaniu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ją przygotować i z jakich składników.

krojenie jajek.jpg
Fot Canva
Najlepsza na jesień jest zupa brukselkowa. Wywar na nią robię na specjalnym składniku

Z czego składa się sałatka wenecka?

Sałatka wenecka ma jeszcze tę zaletę, że przygotowywana jest z dosłownie kilku, niedrogich składników. Najważniejszymi są przede wszystkim marchewki oraz jajka. Niezbędne będą także produkty, z których przygotujesz smaczny i lekki sos. Do właśnie dzięki niemu sałatka zawdzięcza swój smak. Wszystkie składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • mleko cukier
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pieprz
  • sól

Sałatka wenecka – przepis

Przygotowanie sałatki weneckiej rozpocznij od obrania i umycia marchewek. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki i ugotuj. Ugotowane jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu. W garnku rozpuść masło, dodaj odrobinę cukru oraz mleka. Zagotuj.

Wszystkie składniki przełóż do miski i zalej je połączonym z innymi składnikami masłem . Dodaj także majonez oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.

W razie potrzeby dopraw ją solą oraz pieprzem i gotowe. Sałatkę możesz podawać jako osobne danie lub do obiadu, bo za każdym razem smakuje wyśmienicie.

Sprawdź także, czy Wigilia będzie dniem wolnym od handlu oraz dowiedz się, z jakim składnikiem warto pić herbatę .

tarta marchew.jpg
Fot. Canva
Wigilia miała być dniem niehandlowym. Jest decyzja sejmu w tej sprawie
Dodaj go do garnka, a zepsuje każde danie. Zbieracze biorą go za podgrzybka
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy