Dodaj go do garnka, a zepsuje każde danie. Zbieracze biorą go za podgrzybka
Cała trudność grzybobrania polega na tym, że grzyby niejadalne podszywają się pod przysmaki. Choć nie wszystkie pomyłki są niebezpieczne dla zdrowia, wiele i tak może uprzykrzyć nam życie. A do najczęściej mylonych grzybów należą podgrzybki. Wciąż trwa na nie sezon, nie dajcie się nabrać.
Uwaga na goryczaka
Goryczak żółciowy to jeden z największych przebierańców w polskich lasach. Z wyglądu jest tak podobny do podgrzybka, że bez doświadczenia trudno go nie pomylić. A pomyłka taka okazuje się brzemienna w skutki.
Na goryczaka mamy w Polsce wiele nazw. Najpopularniejsza z nich to szatan, choć prowadzi to do pomyłki. Borowik szatański to inny grzyb, toksyczny i ciężko trujący. Tymczasem ten szatan to jedynie wielka psuja potraw – jest tak niezwykle gorzki, że cały garnek zupy, jajecznica czy farsz na pierogi będą do wyrzucenia po jego nieopatrznym podaniu.
Wsypany do herbaty działa cuda na nadciśnienie. Dostaniesz go za 2 złote w każdym sklepieSzatan, czyli goryczak
Stąd też inne nazwy szatana: goryczak żółciowy, borowik gorzki, zajączek gorzki, podgrzybek żółciowy, grzyb cierpki. Wszystkie te nazwy brzmią jak sygnał alarmowy: nie myl goryczaka z podgrzybkiem, bo danie na tym ucierpi.
Wszystkie jednak pokazują, jak łatwo pomylić goryczaka z gąską, podgrzybkiem czy borowikiem. Należą przecież do tej samej rodziny. Nic dziwnego, że jeden podszywa się pod drugiego.
Gorzka w smaku pomyłka
Aby nie pomylić się podczas zbiorów, oglądajmy dokładnie dwa razy każdego napotkanego podgrzybka – raz przy zbieraniu, drugi raz w domu, przy dobrym świetle. Szatana rozpoznać możemy po różowiejących rurkach, które u podgrzybków będą co najwyżej brązowawe lub oliwkowe. Te ostatnie, jadalne grzyby mają też bardziej lśniący kapelusz, a na trzonku nie mają wyraźnej siateczki, którą spotyka się u goryczaka.
Warto pamiętać, że w razie wątpliwości zawsze można zasięgnąć opinii grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Darmowych usług takiego eksperta szukamy w powiatowych stacjach Sanepidu po wcześniejszym umówieniu się.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z piersi kurczaka i mięso zamknięte w słoiku.