Dziś Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tego przepisu zawsze się udają, nie piją tłuszczu i są idealnie chrupiące
Z okazji dnia placków ziemniaczanych przyglądamy się tym złotym medalom polskich kucharzy. Jak wyglądają idealne? I jak je przygotowywać? Oto najważniejsze porady.
Placki ziemniaczane idealne
Zdawałoby się, że placki ziemniaczane to potrawa bez tajemnic. Ale czy coś, co można zrobić ot tak, doczekałoby się swojego dnia? Skoro więc istnieje coś takiego jak dzień placków ziemniaczanych (który przypada 13 listopada), to znaczy, że w smażeniu ich istnieje jakiś kunszt.
Przyjrzyjmy się więc kilku podstawowym zasadom. Zaczynając już od wyboru ziemniaków: do placków najlepiej nadadzą się kartofle typu kulinarnego C, czyli mączyste. Mają one najwięcej skrobi, która spaja masę, a nadmiar wody nie będzie strzelać na patelni i spowalniać smażenia.
Weź makaron i mięso mielone. Taka zapiekanka to idealny obiad nawet na 2 dniZiemniaki na placki ziemniaczane
Mączyste ziemniaki należy dodatkowo „skleić” dodatkiem skrobi. Dlatego ważne jest dobre odciśnięcie ich. Przygotowując placki ziemniaczane, miejmy pod ręką sitko, tetrową ściereczkę, dodatkową miskę i ręcznik papierowy. Smażymy zaś na tłuszczu o wysokim punkcie dymienia – najlepiej maśle klarowanym, smalcu albo fryturze.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia
Placki na dzień placków ziemniaczanych
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych okach na sitko wyłożone tetrową ściereczką. Masę zakręcamy w szmatkę i wykręcamy nad miską, by pozbyć się jak największej ilości wody.
Wodę pozostawiamy do odstania. Ziemniaki przenosimy do innej miski. W międzyczasie siekamy cebulę i przeciskamy przez praskę czosnek.
Kiedy woda z ziemniaków ustoi się, na dnie zbierze się osad ze skrobi. Delikatnie zlewamy znad niego rzadką ciecz, a samą skrobię dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Łączymy z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami.
Placki ziemniaczane przyprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy hojną ilość tłuszczu. Placki smażymy dopiero, kiedy masło będzie dobrze rozgrzane. Po usmażeniu na złocisto z obu stron, zdejmujemy je na ręcznik papierowy, by wypił nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na obiad z pieczarek i cukinii oraz sernik magiczny Heni Foks.