Smakowite gołąbki z młodej kapusty. Nikt się im nie oprze
Młodą kapustę można już kupić bez większego problemu i po całkiem przystępnej cenie. Namawiamy was więc na gołąbki z młodej kapusty. Są na tyle smakowite i delikatne, że nikt się im nie oprze. Robi się je dość szybko, bo młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania. Dziś zapraszamy was na klasyczne gołąbki z mięsno-ryżowym farszem, duszone w pomidorowym sosie. Przygotujemy je jednak z młodej kapusty, dzięki czemu będą rozpływać się w ustach.
Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?
Składniki:
-
1 większa główka młodej kapusty
-
1 łyżka octu
-
20 dag ryżu
-
1 kg mielonej łopatki wieprzowej
-
2-3 ząbki czosnku
-
2 łyżki majeranku
-
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
-
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
-
2 listki laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie gołąbków z kapusty
Główkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. W garnku zagotuj sporą ilość wody, dodaj do niej pół łyżki soli i łyżkę octu. Do wrzątku włóż kapustę wycięciem do dołu i gotuj ją, aż wierzchnie liście zmiękną. Wyjmij ostrożnie główkę, osącz ją i przestudź, zdejmij zmiękczone liście. W ten sam sposób zmiękcz wszystkie liście kapusty.
Ryż opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, wystudź. Ryż dodaj do mięsa mielonego razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Farsz przypraw solą, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką. Dokładnie wyrób go dłonią lub wymieszaj łyżką. Przygotowany farsz nakładaj na liście kapusty i formuj z nich gołąbki.
Duży garnek wyłóż połową pozostałych liści kapusty. Ułóż w nim ścisło gołąbki, przykryj kilkoma liśćmi kapusty.
W drugim garnku zagotuj 1/2 l wody z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, listkami laurowymi, solą i pieprzem.
Gorącą zalewą zalej gołąbki. Przykryj je, gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę. Sos dopraw do smaku. Gołąbki pozostaw pod przykryciem na ok. godzinę.
Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na gołąbki z mięsem drobiowym i na gołąbki pieczone .
Źródło zdjęcia: canva/andrey shalari
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
-
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
-
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: smaker