Przepyszne pieczone gołąbki. Tradycyjny smak i wspaniała jakość
Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym i farszem z mięsa mielonego, ryżu i podsmażonej na maśle cebulki, to pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Gołąbki zapiekane w piekarniku mają doskonały smak i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na przepyszne pieczone gołąbki.
Gołąbki to jedno z tych dań, które można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzą. Tradycyjne danie z aromatycznym i pożywnym farszem nabierze jeszcze lepszego smaku, kiedy cebule przesmażysz na maśle klarowanym i dopiero później dodasz ją do reszty składników.
Do gołąbków przygotuj domowy sos pomidorowy z dodatkiem kwaśnej śmietanki. Gdy gołąbki już będą mocno podpieczone, wlej do naczynia przygotowany sos, doskonale zapiecze się i połączy z całym daniem.
Gołąbki piecz na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Jeśli gotujesz bulion, po ostudzeniu możesz przelać resztę do woreczków na lód. W ten sposób otrzymasz domowe kostki rosołowe do zup i sosów.
Gołąbki możesz przygotować również w wersji bezmięsnej- tu poznasz przepis na jarskie gołąbki z farszem z kaszy i ziemniaków, są równie pyszne, co tradycyjne. Koniecznie musisz ich spróbować.
Przepis na pieczone gołąbki
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 duża główka kapusty
2 szklanki ryżu
2 cebule
łyżka masła klarowanego
łyżka ziół prowansalskich
łyżka majeranku suszonego
sól, pieprz do smaku
750 ml bulionu warzywnego lub rosołu do pieczenia
Składniki na sos pomidorowy:
500 g passaty pomidorowej
cukier, sól, pieprz do smaku
szczypta suszonego oregano
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżka kwaśnej śmietany 18%
Jak zrobić pieczone gołąbki?
Ryż gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut od momentu zagotowania, może być lekko twardawy, ale zmięknie podczas pieczenia. Do większej miski przełóż mięso mielone, dodaj gorący ryż, zioła, wymieszaj.
Cebule posiekaj drobno, zeszklij na maśle i dodaj do farszu, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Z kapusty wytnij głąb i usuń zewnętrzne, twarde liście, w dużym garnku zagotuj wodę i posól.
Całą główkę kapusty włóż do garnka i gotuj, aż liście zmiękną. Możesz również sparzyć liście kapusty w mikrofalówce. Na każdy liść kapusty wyłóż farsz i zawiń. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż zewnętrzne liście kapusty, które wcześniej oderwałeś od główki i poukładaj gołąbki.
Danie zalej bulionem, przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz przez godzinę. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy: passatę przelej do rondla i zagotuj z dodatkiem koncentratu i szczypty cukru.
Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Po pieczeniu przez godzinę gołąbków, zalej je gęstym sosem pomidorowym i zapiekaj już bez przykrycia do miękkości, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ kostrez
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mgotuje.pl