Smakowity przepis Kuronia na ciasto bez pieczenia z dodatkiem budyniu
Macie ochotę na ciasto, ale przeraża was wizja zakalca? A może nie macie piekarnika? W tej sytuacji idealnie sprawdzają się przepisy na ciasta bez pieczenia. Dziś proponujemy wam pyszny deser Jakuba Kuronia, dzięki któremu na nowo odkryjecie smak serka, śmietanki herbatników i czekolady.
Z tym przepisem z kilku składników, które znajdziecie w każdym sklepie, wyczarujecie pyszne ciasto. Połączenie śmietankowego budyniu, delikatnego serka mascarpone, herbatników i czekolady jest obłędne. Gwarantujemy, że spodoba się każdemu amatorowi deserów.
Przepis na proste ciasto bez pieczenia z budyniem i serkiem mascarpone
Składniki:
-
300 g ulubionych herbatników
-
300 ml mleka
-
200 g masła w temperaturze pokojowej
-
60 g budyniu waniliowego
-
500 ml zimnej śmietany kremówki 36%
-
250 g mascarpone
-
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
-
6 łyżek cukru
-
0,5 szklanki cukru pudru
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
-
60 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 70%
Przygotowanie:
Budyń waniliowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu , używając 300 ml mleka i 4 łyżek cukru. Zależy nam, by masa wyszła gęsta. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Masło ubijamy za pomocą miksera na puszystą masę i porcjami dodajemy do niego wystudzony budyń.
Po wymieszaniu całego budyniu dodajemy łyżkę esencji waniliowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na dnie blachy układamy warstwę herbatników i pokrywamy ją kremem budyniowym. Wierzch przykrywamy kolejna porcja ciastek.
Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem, lecz nie na sztywno. Jedną łyżkę ubitej śmietany łączymy z mascarpone tak, aby zrobiło się nieco rzadsze. Następnie łyżka po łyżce dodajemy serek do kremówki .
Pod koniec wsypujemy cukier i przestudzoną, ale jeszcze niestężałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, a gotowym kremem pokrywamy drugą warstwę herbatników. Całość posypujemy starta na tarce czekoladą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy na zimno lub z filiżanką czarnej kawy.
Sprawdźcie też inne pyszne pomysły Jakuba Kuronia. Szczególnie polecamy ten przepis na knedle śliwkowe . Sezon na ten owoc jeszcze trwa i warto z niego skorzystać. Spróbujcie koniecznie również tej receptury na pyszne gołąbki z kapusty włoskiej — są lepsze niż klasyczne.
Źródło zdjęcia: canva/RESTOCK images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Trzy proste patenty na mleko - nigdy nie wykipi i się nie przypali
-
Lekka, cudownie pyszna sałatka ziemniaczana bez grama majonezu
Źródło: kuron