Smakosze.pl Przepisy Smaruję ciasto francuskie dżemem i wkładam do piekarnika. Mam deser jak z cukierni
YouTube/@Smaczny.tv

Smaruję ciasto francuskie dżemem i wkładam do piekarnika. Mam deser jak z cukierni

2 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Deser, który jest lepszy niż z cukierni. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. A wszystko za sprawą ciasta francuskiego. Przekonaj się sama.

Z tym ciastem zrobisz wszystko

Ciasta francuskiego nikomu nie trzeba przedstawiać. To chyba najpopularniejszy składnik, z którego zrobisz obiad, przekąskę, czy tak jak w tym przepisie znakomity deser. W każdym wypadku jest krucho i bardzo smacznie.

Za powszechnością ciasta francuskiego przemawia przede wszystkim to, że jest już dostępne prawie w każdym sklepie. W dodatku jest tanie i bardzo uniwersalne. Tak już wspomniałem wyżej, zrobisz z niego praktycznie każdy posiłek. A to w dzisiejszych zabieganych czasach jest nieocenione.

ciasto francuskie.jpg
Canva/@Pinkybird
Rozgniatam herbatniki i błyskawicznie robię z nich pyszne ciasteczka czekoladowe. Wyglądają jak z cukierni

Najważniejsze jest wnętrze

Ciasto francuskie to istotny składnik przepisu na pyszne ciasteczka. Deser nie byłby jednak tak dobry, gdyby nie jego nadzienie. Będzie nim dżem truskawkowy, który możesz kupić a najlepiej, gdybyś zrobiła go sama. Ten domowy ma zupełnie inny smak. Podobny przepis znajdziesz na kanale Smaczny. tv, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 150 g dżemu
  • 1 jajko
  • cukier puder

Przepis na deser z ciasta francuskiego

Rozwiń ciasto francuski i posmaruj dżemem . Stwórz grubą równomierną warstwę. Następnie rozwiń drugą rolkę ciasta. Przykryj nią posmarowany już placek . Staraj się, aby krawędzie warstw równo dochodziły do siebie.

Następnie pokrój ciasto na prostokąty. Na środku każdego z nich wykonaj małe nacięcie i pozwól dżemowi wypłynąć. Oddziel żółtko od białka i posmaruj nim wierzch każdego ciasteczka. Każde z nich umieść na blaszce i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut . Gotowe i przestudzone ciastka posyp cukrem pudrem. Pyszne prawda? Sprawdź, jaki fantastyczny obiad zrobisz z kapusty oraz dlaczego siostra Aniela zawstydziła cukierników .

krojenie ciasta.jpg
YouTube/@Smaczny.tv
Pyszna i zdrowa zupa, która dosłownie spala tłuszcz. Kilogramy same po niej lecą
Siostra Aniela zawstydziła cukierników. Jej przepis na faworki to mistrzostwo
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy