Smakosze.pl Przepisy Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu
canva/Mariha-kitchen

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

10 sierpnia 2022

Surówki są pysznym i pełnym smaku dodatkiem do mięs. Przyrządzony na bazie kapusty pekińskiej rarytas z sosem jogurtowo-majonezowym zaskoczy was lekkością i przyjemnie odświeżającym smakiem, którego nabierze za sprawą dodanego do sosu soku z cytryny. Warzywa będą delikatnie chrupiące i wyraziste — po prostu pyszne.

Surówka z kapusty pekińskiej jest kolejnym — po smakowitym specjale wprost z chińskiej restauracji i orzeźwiającej kompozycji z kapusty i ogórka wyśmienitym dodatkiem obiadowym. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonych mięs i kotletów. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na wyborną surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki na surówkę:

  • 1 nieduża kapusta pekińska

  • 1 czerwona papryka

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • 1 średnia marchewka

  • 1 świeży ogórek

Składniki na sos:

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku niedźwiedziego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie surówki:

Kapustę pekińską szatkujemy. Płuczemy ją na sicie, a następnie przekładamy do miski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach wprost do miski z kapustą.

Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Ogórka i paprykę również myjemy. Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski i mieszamy wszystkie składniki. Polewamy sosem. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Przygotowanie sosu:

W osobnym naczyniu łączymy majonez, jogurt, sok z cytryny oraz czosnek i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, a następnie doprawiamy sos solą i pieprzem . Polewamy nim surówkę i dokładnie łączymy, delikatnie ugniatając warzywa.

Surówkę z kapusty pekińskiej warto wzbogacić o kukurydzę
Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ogrodnikwpodróży

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy