Smakosze.pl Przepisy Soczyste i miękkie schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie
canva/vinicef

Soczyste i miękkie schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie

29 września 2021

Kotlet schabowy to chyba najpopularniejsze danie obiadowe w polskich domach. Chrupiąca panierka to jego niewątpliwa zaleta. Nie zawsze jednak przy smażeniu uda się zachować soczystość mięsa. Zamarynowanie go da nam gwarancję, że schabowe wyjdą smaczne jak nigdy wcześniej.

Zastosowana w tym przepisie wilgotna marynata z jogurtu i musztardy sprawi, że kotlety będą wyjątkowo delikatne i aromatyczne . To połączenie można dowolnie modyfikować, zmieniając rodzaj użytej musztardy zależnie od preferencji. Danie ma więc potencjał, by robić je często , za każdym razem odkrywając zupełnie inne kombinacje smakowe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wspaniale soczyste schabowe

Składniki:

  • 2 jaja

  • 3-4 plastry schabu

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 łyżka ulubionej musztardy

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy za pomocą tłuczka. W misce umieszczamy jaja, jogurt, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Kotlety wkładamy do marynaty i dokładnie je nią okrywamy. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce np. do lodówki. Po wyjęciu z marynaty ocieplamy j e do temperatury pokojowej i obtaczamy w bułce tartej .

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy z ziemniakami z wody i ulubionymi warzywami.

Możemy je podać również z ziemniaczanymi łódeczkami z tego przepisu oraz surówką z selera i ananasa , do której przyrządzenia również skorzystamy z jogurtu naturalnego. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Kotlety panierowane na desce
Kotlety panierowane na desce

Źródło zdjęcia: canva/Wiktory

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy