Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtego sera. Klasyka w najlepszym wydaniu
canva/iko636

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtego sera. Klasyka w najlepszym wydaniu

6 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie pół godziny na przygotowanie obiadu? Tyle wystarczy, by zrobić soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtego sera. Jest to niewątpliwie klasyka w najlepszym wydaniu, bo te smaki doskonale ze sobą harmonizują i się dopełniają. W międzyczasie ugotujcie ziemniaki lub ryż i podajcie całość na przykład z ogórkiem małosolnym lub zieloną sałatą ze śmietaną.

Kotlety mielone to danie, które każdy robił już wiele razy. Lecz dają tyle możliwości, że za każdym razem można je zrobić nieco inaczej. Dziś na przykład proponujemy je nadziać kawałkami żółtego sera. Już czujecie, jak ten ser rozpuści się pod wpływem temperatury? Tak, nie tylko doda smaku, ale też będzie się apetycznie ciągnął. A więc do dzieła.

Przepis na kotlety mielone nadziewane żółtym serem

Składniki:

  • 50 dag mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • ok. 7 dag żółtego sera w kawałku

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z żółtym serem

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.

Do mięsa dodaj też jajko, sporo soli i trochę pieprzu. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę, by składniki dobrze się połączyły.

Żółty ser pokrój w sześciany o wymiarach mniej więcej 1,5 x 1,5 x 1,5 cm. Z mięsnej masy formuj kotlety, w każdy wciśnij kawałek żółtego sera, dokładnie zalep otwór.

Kotlety lekko spłaszcz, a potem obtocz w tartej bułce. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z pieczarkami , a także na mielone z piekarnika .

żółty ser
żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/claudiodivizia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy