Soczyste kotlety mielone z pieczarkami według Kuronia. Ideał wśród obiadów
Co zrobić na obiad? Może soczyste kotlety mielone z pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia? Są ideałem wśród obiadów, bo są niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. A dzięki dodatkowi grzybów zyskują ciekawy smak, któremu nikt się nie oprze.
Większość z was z pewnością uważa, że o kotletach mielonych wie już wszystko. Jednak zawsze można do przepisu wprowadzić jakąś zmianę, która wpłynie na smak czy soczystość potrawy. I właśnie takie ulepszenie mielonych proponuje Jakub Kuroń. Do mięsnej masy dodaje podsmażone pieczarki i trochę musztardy. Oba te składniki doskonale pasują do wieprzowiny i podnoszą smak całego dania.
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?
Składniki:
1 cebula
1 łyżka masła
25 dag pieczarek
1 czerstwa kajzerka
3/4 szklanki mleka
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
2 łyżeczki musztardy
1 jajko
sól, pieprz
mąka lub tarta bułka do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. W tym czasie pieczarki opłucz, osusz, zetrzyj na dużych oczkach lub drobno posiekaj.
Grzyby dodaj do cebuli, przesmaż, mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, smaż na niedużym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Przestudź.
Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa razem z cebulą i pieczarkami, a także jajkiem, solą i pieprzem.
Mięsną masę dokładnie wyrób dłońmi. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj z niej kształtne kotlety. Każdy kotlet obtocz w mące lub tartej bułce.
Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów, a także recepturę na kotlety mielone z piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron