Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny przepis babci
Pomysł na prosty, tani i smaczny obiad? Przygotuj niezwykle soczyste kotlety mielone z pieczarkami, żółtym serem i natką pietruszki. Dodatki sprawią, że tradycyjne mięso nabierze doskonałego smaku, będzie soczyste i delikatne.
Babcia Stasia ma niezawodny patent na soczyste kotlety mielone w nieco innej odsłonie. Do mielonych dodaj żółty ser i pieczarki podsmażone na maśle, a sprawisz bliskim pyszną niespodziankę. Tak przygotowane kotlety są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.
Pamiętaj, że nawet najbardziej starannie przygotowane kotlety nie będą smaczne, kiedy przygotujesz je w nieświeżego mięsa. Podczas zakupów zawsze zwracaj uwagę na kolor- mielona wieprzowina ma jasny, różowy kolor.
Jeśli kupujesz mięso pakowane, zwróć uwagę na ilość wody w opakowaniu. Jeśli oprócz mięsa na dnie znajduje się sporo wody lub skrapla się ona na folii na wierzchu, oznacza to, że wieprzowina nie jest już świeża i z takiego mięsa nie przygotujesz smacznego obiadu.
Przepis na soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem
Składniki na 3-4 porcje:
-
300 g mięsa mielonego wieprzowego
-
150 g pieczarek
-
cebula czerwona
-
czerstwa kajzerka
-
50 g sera żółtego
-
jajko
-
pół pęczka natki pietruszki
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżka masła
-
olej do smażenia
-
bułka tarta do obtoczenia kotletów
-
mleko do namoczenia kajzerki
Jak zrobić soczyste kotlety mielone babci Stasi?
Kajzerkę pokrusz i zalej zimnym mlekiem. Pieczarki i ser zetrzyj na tarce, posiekaj bardzo drobno cebulę. Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów całkowicie wyparuje.
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj starty ser, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbij jajko i wymieszaj, następnie dodaj przygotowane pieczarki, ponownie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i z masy uformuj kotlety.
Kotlety mielone obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut. Mielone z dodatkiem pieczarek i sera będą niezwykle smaczne i soczyste. Do kotletów podaj puree ziemniaczane i mizerię lub buraki z chrzanem , a stworzysz wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
-
Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
Źródło: przepisy.pl