Doskonała mizeria bez nabiału. Smakowity dodatek podkręci jej smak
Ogórki wymieszane ze śmietaną stanowią proste i szybkie dopełnienie wielu dań obiadowych. Jednak dla niektórych zestaw ten jest zbyt ciężkostrawny. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na doskonałą mizerię bez nabiału. Jej smak doskonale podkręci oryginalny dodatek, którym jest mleko kokosowe.
Choć produkty nabiałowe są popularne w naszej kuchni, to jednak coraz więcej osób z nich rezygnuje. Powodem są zazwyczaj względy zdrowotne, alergie i nietolerancje mleka oraz jego przetworów.
Często są one zastępowane tzw. mlekami roślinnymi, które tak naprawdę z mlekiem mało mają wspólnego. To znaczy, mają zbliżony smak, jednak nie zawierają alergizujących białek, a także zwierzęcego tłuszczu i cholesterolu. Co by nie mówić, są zdrowsze.
I właśnie po taki produkt sięgniemy dzisiaj, przyrządzając oryginalną wersję mizerii. Zamiast śmietaną, pokrojone ogórki polejemy mleczkiem kokosowym. Surówka zyska nowy wymiar, a przede wszystkim lżejszy, ciekawszy smak.
Jak zrobić mizerię bez nabiału?
Składniki:
2 ogórki sałatkowe
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
4-5 łyżek mleczka kokosowego
koperek
Przygotowanie mizerii bez dodatku nabiału
Ogórki umyj, wytrzyj, obierz ze skórki. Pokrój je w cienkie plasterki, oprósz delikatnie solą i pieprzem.
Do słoiczka wlej sok z cytryny i mleczko kokosowe. Dodaj też cukier, sól i trochę pieprzu. Słoik zamknij, energicznie wstrząśnij, by składniki się połączyły.
Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj, dodaj do ogórków, wymieszaj. Ogórki polej przygotowanym sosem, wymieszaj, do razu podawaj.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na odmienienie smaku klasycznej mizerii. Sprawdź, jak zrobić mizerię po kaszubsku, a także, w jaki sposób zrobić orientalną wersję mizerii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dietabezmleka.wordpress