Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety schabowe - sekret tkwi w kultowym gęstym dodatku
canva/barol16

Soczyste kotlety schabowe - sekret tkwi w kultowym gęstym dodatku

5 listopada 2021

Nie ma to jak dobre schabowe. Najlepiej, gdy wewnątrz są soczyste, a panierka przyjemnie chrupie. Przygotowujemy je zwykle w podobny sposób — rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy. Warto urozmaicić ich smak, dodając odrobinę musztardy. Dzięki niej staną się jeszcze bardziej soczyste, a jednocześnie nabiorą charakteru.

Delikatny smak tego sosu będzie pasował idealnie do wieprzowych kawałków. Czosnek jeszcze dodatkowo go podkręci, nadając kotletom lekko pikantnego posmaku. Smażcie je na niezbyt dużym ogniu, by w środku nie były surowe, a panierka stopniowo nabierała koloru. Wtedy będą idealne.

Przepis na soczyste schabowe z dodatkiem musztardy

Składniki:

  • 8 plastrów schabu

  • 3 jaja

  • 8 łyżeczek musztardy delikatesowej

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Schab posypujemy przyprawami z każdej strony. Następnie mięso starannie nacieramy musztardą i odkładamy do lodówki na godzinę. Dzięki temu mięso lepiej się zamarynuje.

Po tym czasie panierujemy kotlety w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy na złoto, po około 5 minut z każdej strony . Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Smacznego.

Kotlety doskonale smakować będą np. z tą słodką surówką z czerwonej kapusty czy z delikatną marchewką z jabłkiem i selerem . Możecie też podać je z tym ziemniaczanym purée . Dodatek suszonych pomidorów urozmaici kompozycję smakową.

Kotlet schabowy
Dodaj musztardy do schabowego, a wyjdzie soczysty

Źródło zdjęcia: canva/barol16

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy