Smakosze.pl
Ubite ziemniaki

canva/travellinglight

Nietypowe, zaskakujące purre z suszonymi pomidormi

17 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Purée ziemniaczane wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że zapieczemy je z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów, a nabierze wyjątkowego smaku i nieziemskiego aromatu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Ziemniaki pieczone charakteryzują się niezwykłą delikatnością smaku. Gdy zamiast klasycznych łódeczek czy plastrów zapieczemy purée, uzyskamy danie o aksamitnej konsystencji. Dodatek ziół wzbogaci je o wyjątkowy aromat, któremu nie oprze się żaden smakosz.

Przepis na zapiekane purée ziemniaczane

Składniki:

  • 7 średnich ziemniaków

  • 50 ml śmietany 18%

  • 10 sztuk suszonych pomidorów ze słoika

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 30 g parmezanu lub innego twardego sera żółtego

  • po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu i oregano w proszku

  • szczypta soli do smaku

  • oliwa z pomidorów suszonych wedle uznania

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzone rozdrabniamy na purée przy użyciu tłuczka, a następnie dokładnie miksujemy ze śmietaną. Do masy dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Bitki wieprzowe

Idealny niedzielny obiad - soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym

CZYTAJ DALEJ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a jego dno posypujemy rozmarynem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z odcedzoną kukurydzą z puszki i suszonym oregano.

Do naczynia wykładamy połowę purée ziemniaczanego. Układamy na nim mieszankę kukurydzy i pomidorów. Przykrywamy ją resztą purée i skrapiamy oliwą ze słoika z suszonymi pomidorami. Posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy przez 12-15 minut.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ziemniaczane purée serwujemy jako samodzielne danie lub do grillowanych warzyw, pieczonej ryby czy mięsnych klopsików. Doskonale smakuje też jako dodatek do zupy z botwiny. Smacznego.

Pieczone puree ziemniaczane

Pieczone puree ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >