Bajecznie pyszna surówka z czerwonej kapusty i składnikiem niespodzianką
Czerwona kapusta nie jest najpopularniejszym warzywem w kuchni polskiej. Zwykle wykorzystuje się ją do przyrządzenia obiadowej surówki z marchewką czy zasmaża. Proponujemy nieco inaczej przygotować to warzywo i sięgnąć po winogrona. Ten zaskakujący dodatek sprawi, że będzie delikatnie słodka i pyszna.
Do surówki według przepisu dodajemy majonezu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na zdrowy olej np. lniany lub lżejszą albo wegańską wersję popularnego sosu jajecznego. Dodajcie grzanek lub orzechów włoskich, a surówka będzie mogła stanowić samodzielną przystawkę.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z winogronem
Składniki:
1/2 główki kapusty czerwonej
250 g jasnych winogron, najlepiej bezpestkowych
po 2 duże łyżki jogurtu naturalnego i majonezu
1 płaska łyżeczka soli
pieprz w ilości do smaku
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Solimy ją i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy, by zmiękła. Winogrona opłukujemy, zdejmujemy z gałązek i przecinamy na połówki.
Majonez mieszamy z jogurtem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Sos wlewamy do kapusty i łączymy. Dodajemy winogrona i natkę pietruszki. Mieszamy, aż do połączenia. Surówkę wkładamy do lodówki.
Podajemy ją schłodzoną. Doskonale smakuje jako dodatek do kotleta schabowego. Sprawdzi się też jako towarzystwo dla bitek wołowych w sosie własnym. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnefantazjemarioli