Soczyste kotlety schabowe z przepisu Magdy Gessler
Kotlety schabowe to klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać - warto jednak od czasu do czasu spróbować ich w nowym wydaniu. Magda Gessler ma swój własny przepis na to pyszne danie. Gwiazda TVN-u marynuje mięso w mleku i cebuli, co nadaje mu kruchości i wyrazistego aromatu.
Kotlety schabowe zachwycają Polaków prostotą wykonania, szybkością przygotowania, a także wspaniałym smakiem. Magda Gessler ma sposób, który pozwala jeszcze bardziej wzmocnić intensywny aromat schabowych.
Przed panierowaniem Gessler marynuje mięso w mieszance mleka oraz cebuli. Mleko zmiękcza włókna mięsa, co nadaje mu kruchości, a cebula aromatyzuje i nadaje kotletom wyrazistszy smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
-
500 g schabu
-
500 ml mleka
-
1 cebula
-
bułka tarta
-
dwa jajka
-
sól
-
pieprz
-
olej lub smalec do smażenia
Schab pokrój na kotlety o grubości około 2 centymetrów i rozbij je na desce. Przełóż je do głębokiej miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie dodaj ją do mięsa. Zalej je mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmij mięso i osusz je ręcznikiem kuchennym. Wbij jajka do miski, rozbełtaj je, mięso dopraw solą i pieprzem. Na osobny talerz wsyp bułkę tartą. Panieruj mięso, maczając je w jajku i obtaczając je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej wybrany przez siebie tłuszcz i smaż na nim schabowe. Gdy jedna strona ładnie się zarumieni, przekręć kotlety na drugą. Po smażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Źródło: canva/JackF, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: e-ksiazkakucharska.pl