Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę ugotowany makaron na patelnię i zalewam tą mieszanką. Ten obiad jeszcze mi się nie znudził
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.05.2024 09:38

Kładę ugotowany makaron na patelnię i zalewam tą mieszanką. Ten obiad jeszcze mi się nie znudził

masa na zapiekankę
fot. youtube.com/kostlichehauzrezepte

W tym prostym przepisie zmieniamy makaron i jajka w niezwykłą zapiekankę. Dzięki dodatkowi warzyw jest to ciekawy i zbalansowany pod względem wartości odżywczych, a przede wszystkim bardzo prosty posiłek.

Makaron na patelni

W wielu domach smażony makaron z jajkiem to jedna z podstawowych metod ratowania nadmiaru tego pierwszego przed wyrzuceniem. Przepis jest wtedy niezwykle prosty. Należy podsmażyć na maśle makaron, dodać sól i pieprz i wybić do niego jajko.

Jednak po lekkim rozbudowaniu takiej receptury uzyskujemy ciekawy i całkiem pełny posiłek. Do masy jajecznej, którą przygotowujemy, dodajemy wtedy wybrane składniki, najlepiej warzywa (ale może być też mięso, a nawet ser). Po mocnym zapieczeniu uzyskujemy ciekawą w smaku i sycącą zapiekankę makaronową.

składniki na masę jajeczną
fot. youtube.com/kostlichehauzrezepte
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już chleba i bułek. O jednym dodatku nikt by nie pomyślał

Zapiekanka makaronowa

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Köstliche Hauzrezepte. Autorzy podpowiadają tam dodanie do masy jajecznej pomidorków i natki pietruszki. Podobny przepis można jednak doprawiać dowolnie. Również posypanie go startym serem przed podaniem lub wmieszanie go do jajek są opcjonalne.

Składniki

  • 180 g makaronu
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • ½ czerwonej papryki
  • 50 ml śmietany 22%
  • Sól, pieprz

Zapiekany makaron z jajkiem

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. 

Do dużej miski wybijamy jajka. Rózgą rozbijamy je na dobrze napowietrzoną masę. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę (cebulę drobniej), a czosnek drobno siekamy.

Warzywa wrzucamy do jajek i mieszamy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem (można też użyć ulubionych przypraw) i jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę. Do jajek można też dodać drobno starty ser.

Zimną patelnię smarujemy dokładnie masłem. Na patelnię wyrzucamy odcedzony makaron. Zalewamy go jajeczną masą i dokładnie ją wyrównujemy. Masa może być dość gęsta, zwłaszcza jeśli użyliśmy sera.

Patelnię ustawiamy na palniku i włączamy go na niewielką moc. Pieczemy pod przykryciem, aż  jajko z wierzchu będzie ścięte. Kiedy to nastąpi, nakrywamy patelnię talerzem i odwracamy. Przewrócony na makaronową stronę omlet zsuwamy z powrotem na patelnię i dopiekamy jeszcze dwie minuty.

Wypróbuj też przepisy na surówkę Strzelczyka z młodej kapusty i szparagi w cieście francuskim.

gotowa zapiekanka
fot. youtube.com/kostlichehauzrezepte