Smakosze.pl Przepisy Soczyste mielone bez namoczonej bułki z wyjątkowym dodatkiem
canva/CCat82

Soczyste mielone bez namoczonej bułki z wyjątkowym dodatkiem

7 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli lubicie kotlety mielone, dziś zaprezentujemy wam ich lepszą wersję. Przygotujcie wraz z nami mielone bez namoczonej bułki, za to z wyjątkowym dodatkiem. Będą równie soczyste, ale o wiele zdrowsze, bo bogatsze w błonnik. A zatem do dzieła.

Do przygotowania kotletów mielonych oprócz mięsa używa się zwykle namoczonej bułki, jajka i przypraw. Bułka dodaje kotletom soczystości i miękkości, jajko lepiej wiąże masę, a przyprawy dodają jej smaku.

My postanowiliśmy jednak zwiększyć wartość odżywczą tradycyjnych mielonych. W jaki sposób? Otóż zamiast namoczonej bułki, dodaliśmy do nich płatki owsiane. One pełnią w kotletach podobną funkcję, jak bułka, jednak są o wiele zdrowsze. Zawierają bowiem dużo błonnika, a także witamin z grupy B i soli mineralnych.

Zdrowsze, soczyste mielone bez namoczonej bułki z wyjątkowym dodatkiem

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka lub szynki wieprzowej

  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Płatki owsiane zalej 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw. Kiedy napęcznieją i wystygną, dodaj je do mielonego mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa. Ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do mięsa.

Dokładnie wyrób mięsną masę, dopraw ją solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny do lodówki. Z mięsnej masy formuj kotlety.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nią kotlety i smaż je, aż będą rumiane z obu stron. Potem przełóż je do żaroodpornego naczynia, nie przykrywaj. Trzymaj w piekarniku o temp. 170 st. C ok. 25 minut. Jeśli szukasz innych inspiracji na mielone kotlety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na soczyste mielone z dodatkiem śmietany , a także na puszyste kotlety wg Karola Okrasy .

płatki owsiane
płatki owsiane

Źródło zdjęcia: canva/tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: alebabka.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy