Smakosze.pl Przepisy Soczyste, obłędnie pyszne schabowe po kowalsku o miodowym smaku
canva/gbh007

Soczyste, obłędnie pyszne schabowe po kowalsku o miodowym smaku

2 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dobrą wiadomość dla wielbicieli schaboszczaków. Możecie odmienić ich smak, stosując odpowiednią marynatę. Zobaczcie jak przygotować soczyste, obłędnie pyszne schabowe po kowalsku. Mają miodowy smak i lekko ostrą nutę. Doskonale smakują zwłaszcza po zapieczeniu.

Kotlety schabowe przygotowujemy zwykle w jeden i ten sam sposób. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, panierujemy i smażymy. Za każdym razem mają więc ten sam smak. Może i dobry, jednak trochę monotonny.

Jeśli więc chcesz zrobić kotlety schabowe o nieco innej nucie smakowej, wystarczy, że wcześniej zamarynujesz mięso. Smak składników użytych do marynaty wpłynie na smak potrawy. Oczywiście poza tym marynata doda też mięsu kruchości i soczystości. My proponujemy wyważoną w smaku marynatę miodowo-musztardową.

Soczyste, obłędnie pyszne schabowe po kowalsku o miodowym smaku

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 2 łyżki miodu

  • 4 łyżki ostrej musztardy

  • 2 jajka

  • tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki keczupu

  • 4 plasterki żółtego sera

Przygotowanie schabowych po kowalsku

Plastry mięsa rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem. Posmaruj miodem wymieszanym z musztardą. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Po tym czasie kotlety panieruj w jajku i tartej bułce. Usmaż na rumiano na patelni z olejem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Cebulę obierz, pokrój w talarki. Zeszklij je na oleju. Wymieszaj z majonezem i keczupem. Masą obłóż kotlety. Na każdym połóż też plaster żółtego sera.

Kotlety z cebulą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj ok. 10 minut. Podawaj z gotowanym lub pieczonymi ziemniakami. Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety schabowe, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kotlety schabowe w cieście czosnkowym , a także na kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych .

kotlety w marynacie
kotlety w marynacie

Źródło zdjęcia: canva/Difydave

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslonepichcenie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy