Smakosze.pl Przepisy Soczysty, aromatyczny schabowy z grilla. Sekretem jest specjalna marynata
canva/Petr Štěpánek

Soczysty, aromatyczny schabowy z grilla. Sekretem jest specjalna marynata

30 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Interesuje was, jak zrobić soczysty, aromatyczny schabowy z grilla? Jego sekretem jest specjalna marynata, dzięki której to chude mięso smakuje naprawdę wyśmienicie. Pokrójcie więc mięso na kotlety, potrzymajcie w marynacie, a potem połóżcie na ruszt. Te kotlety z pewnością zrewolucjonizują waszą majówkę.

Schab jest chyba najpopularniejszym mięsem w polskiej kuchni. To głównie zasługa kotletów schabowych, które często serwujemy na obiad. Zwykle jednak są to kotlety panierowane i smażone. Dziś jednak powiemy wam, jak zrobić schabowe z grilla. Będą mniej kaloryczne, niezwykle aromatyczne i co najważniejsze — ten obiad możesz zrobić na świeżym powietrzu.

Soczysty, aromatyczny schabowy z grilla

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 4-5 łyżek oleju

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego lub 2 ząbki zwykłego czosnku

  • 2 łyżeczki przyprawy do potraw z grilla

  • 1/3 łyżeczki chilli

  • pieprz, sól

Przygotowanie schabowych z grilla

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Delikatnie rozbij je kuchennym młotkiem.

Składniki marynaty umieść w miseczce, dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż plastry mięsa, całość dokładnie wymieszaj, by schab pokrył się dokładnie marynatą.

Miskę z marynowanym mięsem przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Kotlety kładź na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz je po ok. 5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Wskazówka:

Do tak przygotowanych schabowych doskonale pasują grillowane warzywa, np. papryka, cukinia, bakłażan. W naszym serwisie znajdziecie też przepis na karkówkę z grilla , a także na grillowaną pierś kurczaka .

mięso w marynacie
mięso w marynacie

Źródło zdjęcia: canva/dtimiraos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy