Soczysty, aromatyczny schabowy z grilla. Sekretem jest specjalna marynata
Interesuje was, jak zrobić soczysty, aromatyczny schabowy z grilla? Jego sekretem jest specjalna marynata, dzięki której to chude mięso smakuje naprawdę wyśmienicie. Pokrójcie więc mięso na kotlety, potrzymajcie w marynacie, a potem połóżcie na ruszt. Te kotlety z pewnością zrewolucjonizują waszą majówkę.
Schab jest chyba najpopularniejszym mięsem w polskiej kuchni. To głównie zasługa kotletów schabowych, które często serwujemy na obiad. Zwykle jednak są to kotlety panierowane i smażone. Dziś jednak powiemy wam, jak zrobić schabowe z grilla. Będą mniej kaloryczne, niezwykle aromatyczne i co najważniejsze — ten obiad możesz zrobić na świeżym powietrzu.
Soczysty, aromatyczny schabowy z grilla
Składniki:
-
4 plastry schabu
-
4-5 łyżek oleju
-
1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
-
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego lub 2 ząbki zwykłego czosnku
-
2 łyżeczki przyprawy do potraw z grilla
-
1/3 łyżeczki chilli
-
pieprz, sól
Przygotowanie schabowych z grilla
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Delikatnie rozbij je kuchennym młotkiem.
Składniki marynaty umieść w miseczce, dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż plastry mięsa, całość dokładnie wymieszaj, by schab pokrył się dokładnie marynatą.
Miskę z marynowanym mięsem przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Kotlety kładź na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz je po ok. 5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Wskazówka:
Do tak przygotowanych schabowych doskonale pasują grillowane warzywa, np. papryka, cukinia, bakłażan. W naszym serwisie znajdziecie też przepis na karkówkę z grilla , a także na grillowaną pierś kurczaka .
Źródło zdjęcia: canva/dtimiraos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku