Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny
Kurczak pieczony w całości jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Danie wymaga nieco przygotowań, ale smakuje obłędnie. Sekretem jest pyszna marynata oraz długie pieczenie w zmiennej temperaturze. Dawno nie jedliście czegoś tak znakomitego — musicie spróbować. Rodzina wam podziękuje.
Kurczak z piekarnika sprawdzi się podczas uroczystych spotkań rodzinnych, ale też niedzielnego obiadu. Delikatny, pełen smaku i z chrupiącą skórką — taki będzie najlepszy. Aby go zrobić, konieczne jest staranne zamarynowanie mięsa i odpowiednia technika pieczenia. Zdradzamy, co zrobić, by efekt zachwycił nawet najbardziej wybrednych.
Przepis na wyśmienitego kurczaka z piekarnika
Składniki:
-
1 cały kurczak o masie około 1,5 kg
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
2-3 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
-
3-4 ząbki czosnku
-
1 łyżka tymianku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 płaska łyżeczka kurkumy
-
1/3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić pysznego kurczaka w piekarniku?
Zaczynamy od oczyszczenia mięsa. Myjemy je i osuszamy, usuwamy gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Następnie nakłuwamy kurę widelcem i nacieramy solą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie sporządzamy marynatę.
Łączymy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i rozdrobniony przy pomocy praski czosnek. Wsypujemy słodką paprykę, kolendrę, kurkumę i tymianek. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mieszanką nacieramy schłodzonego kurczaka i ponownie wstawiamy go do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ocieplamy mięso i przystępujemy do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
Na blasze układamy folię aluminiową, a na niej kładziemy kurczaka grzbietem do góry. Wkładamy go do piekarnika po 10 minutach od uruchomienia grzania. Pieczemy około 40 minut w 190 st. C, a następnie obracamy mięso, podlewamy je sosem, który powstał i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 40 minut.
Na koniec kurczaka owijamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nastawionym na 150 st. C. Po upływie 40 minut wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki. Po kwadransie możemy podawać mięso. Kurczak z pieca najlepiej smakuje z ziemniaczanym purée i warzywami korzeniowymi z pieca. Warto je upiec wraz z mięsem. Smacznego.
Po inne pomysły na dania z kurczaka zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. prosty patent na drobiowe kotlety siekane . Spróbujcie także delikatnych, marynowanych w maślance piersi z kurczaka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wybór Gessler jest strzałem w 10
-
Nie koperkowy, nie pomidorowy. W innym sosie klopsy smakują jeszcze lepiej
-
Pyszne kluski buraczane. Hitowy dodatek do dań, który zdeklasuje inne rarytasy
Źródło: doradcasmaku