Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowe kotlety siekane z kurczaka. Z dwoma dodatkami smakują jeszcze lepiej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.07.2022 22:42

Kultowe kotlety siekane z kurczaka. Z dwoma dodatkami smakują jeszcze lepiej

Kultowe kotlety siekane z kurczaka. Z dwoma dodatkami smakują jeszcze lepiej
canva/minadezhda

Kultowe kotlety siekane z kurczaka są świetnym pomysłem na szybki, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i żółtego sera smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je błyskawicznie.

Kotlety z siekanego mięsa z kurczaka są soczyste, pożywne i pełne smaku. Kotlety posmakują wszystkim, nawet największym niejadkom. Są lekkie, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach, koniecznie musisz spróbować.

Kotlety siekane z kurczaka dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Kotlety po usmażeniu podaj z ulubionymi dodatkami, polecam ziemniaki gotowane i lekkie surówki, a stworzysz wyśmienity obiad.

Kotlety siekane z kurczaka nie wymagają obtaczania w bułce tartej. Wystarczy, że do przygotowanej masy dodasz jajka, odrobinę mąki i uformujesz kotleciki. Kotlety są bardzo delikatne i soczyste, to absolutny hit kulinarny.

Przepis na kultowe kotlety siekane z kurczaka. Sekretnym dodatkiem jest ser i pieczarki

Składniki na 4 porcje:

  • pierś z kurczaka

  • 200 g pieczarek

  • 150 g sera żółtego w kostce

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • 3- 4 łyżki mąki pszennej

  • łyżka masła

  • olej do smażenia

Jak zrobić kultowe kotlety siekane z kurczaka? Będą absolutnym hitem na Twoim stole

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj pokrojone drobno pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i smaż jeszcze kilka minut, odstaw. Mięso oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, następnie posiekaj, ser zetrzyj na tarce.

Przygotowaną potrawkę z cebuli i pieczarek przełóż do większej miski. Dodaj posiekaną pierś z kurczaka, starty ser, wbij jajka i wsyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na stronę, na złoty kolor.

Kotlety siekane z kurczaka będą pasować rewelacyjnie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Nie może zabraknąć oczywiście surówki, polecam surówkę z młodej kapusty lub słodko- kwaśną mizerię, smacznego.

Kotlety siekane
canva/ YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska