Bajecznie delikatny i kremowy sos śmietanowo-koperkowy do ryby
Sos śmietanowo- koperkowy to idealny dodatek do pieczonych, smażonych i gotowanych na parze ryb. Gęsty, aromatyczny sos nadaje potrawom idealnego smaku i aksamitnego wykończenia. Przygotuj rybę jak z najlepszej restauracji, poznaj przepis na sos śmietanowo- koperkowy do ryby.
Szukasz pomysłu na pyszną rybę w nowej odsłonie? Przygotuj do niej aromatyczny sos na bazie śmietany i koperku, a odkryjesz doskonały smak i aromat całego dania. Nie ma smaczniejszej ryby od pieczonego lub smażonego łososia, czy sandacza, polanych białym sosem. Danie podaj z warzywami z pary i pieczonymi ziemniakami.
Sos ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu, dzięki czemu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyraźny w smaku. Pamiętaj, aby przed dodaniem śmietany, a później mąki, składniki zahartować w zimnej wodzie, dzięki czemu unikniesz zważenia się sosu lub pojawienia się grudek.
Jeśli masz ochotę na pysznego łososia w kremowy sosie- tu poznasz przepis na rybę z papryką i szpinakiem, idealną na obiad dla całej rodziny.
Przepis na sos śmietanowo- koperkowy do ryby
Składniki:
6 łyżek śmietany do sosów 18%
pęczek koperku
250 ml bulionu
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka mąki pszennej
Jak zrobić sos śmietanowo- koperkowy do ryby?
W małym rondelku podgrzej bulion i dodaj cały pęczek posiekanego kopru, gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody i wlej do garnka.
Źródło zdjęcia: canva/Langan Mąkę również rozprowadź w zimnej wodzie, następnie dodaj do gotującego się bulionu z koprem i śmietaną, mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Wyłącz, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.