Sos śmietanowy do pizzy carbonara. Zrobisz go bez trudu
Sos śmietanowy do pizzy carbonara to biały, kremowy sos, z którego przygotujesz jedną z klasycznych, włoskich pizz- carbonarrę. Pizza na sosie śmietanowym z boczkiem, cebulą, parmezanem i jajkiem to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację dla rodziny i przyjaciół. Sprawdź, jak zrobić sos śmietanowy do pizzy carbonara, jakie składniki dodać i jak zrobić ciasto na włoską pizzę.
Pizza carbonarra to klasyka. Cienkie ciasto, boczek, ser, jajko i biały sos śmietanowy to idealne połączenie, dzięki któremu carbonara stała się jedną z najbardziej popularnych, włoskich pizz. Carbonara jest w menu w każdej pizzerii i restauracji, w której również podawane są placki, możesz ją jednak zrobić samodzielnie w bardzo prosty sposób- będzie przepyszna.
Sekretem każdej pizzy jest ciasto i dobry sos- w tym artykule poznasz prosty przepis na tradycyjne ciasto włoskie i dowiesz się, jak piec pizzę w piekarniku i z wykorzystaniem kamienia do pizzy. Sos śmietanowy do carbonary to sos doprawiony przyrumienioną szalotką i czosnkiem, warzywa dodają charakteru i wyraźnego smaku.
Pamiętaj, że śmietana musi mieć temperaturę pokojową, zanim wlejesz ją na patelnię. W przeciwnym razie może się zważyć lub powstaną grudki. Mąkę do sosu wymieszaj wcześniej z odrobiną wody, żeby również zapobiec stworzeniu się zbrylonych grudek, które zepsują smak sosu.
Carbonara to również świetne wydanie włoskiej pasty- tu poznasz przepis na makaron carbonara w śmietanowym sosie, idealny na szybki i pożywny lunch lub obiad.
Przepis na sos śmietanowy do pizzy carbonarra. Jakie składniki dodać do pizzy carbonara?
Składniki na sos śmietanowy:
200 ml śmietany 18% (temperatura pokojowa)
szalotka
ząbek czosnku
łyżeczka mąki
łyżka masła
pieprz, sól
Składniki na pizzę carbonara:
4 plastry boczku wędzonego parzonego
jajko
duża garść tartej mozzarelli żółtej
cebula czerwona
kawałek parmezanu do posypania pizzy
pieprz świeżo mielony do smaku
Jak zrobić sos śmietanowy do pizzy carbonara? Jak zrobić pizzę carbonara?
Ciasto przygotuj według przepisu- prosta receptura na ciasto i sos pomidorowy. Zrób sos śmietanowy: posiekaj drobno szalotkę i czosnek, następnie podsmaż ja na maśle. Gdy już warzywa będą przyrumienione, wlewaj stopniowo śmietanę, cały czas delikatnie mieszając, żeby nie powstały grudki, gotuj na wolnym ogniu do zagęszczenia.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka W odrobinie wody wymieszaj łyżeczkę mąki, dodaj ją do sosu, wymieszaj. Gęsty sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy już przygotujesz ciasto i sos, pokrój boczek na mniejsze kawałki, cebulę w słupki, parmezan zetrzyj na tarce. Ciasto oprósz startą mozzarellą, połóż cebulę, boczek i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, piecz 15 minut.
Po tym czasie wyjmij pizzę, na środek wbij jajko, całość oprósz startym parmezanem i wstaw ponownie do piekarnika na 2-3 minuty, żeby jajko się lekko ścięło, a ser rozpuścił. Pizzę oprósz świeżo mielonym pieprzem, pokrój i od razu podaj. Smacznego.