Sos śmietanowy do ryby. Idealny dodatek
Sos śmietanowy do ryby pieczonej, smażonej, grillowanej, to wyśmienity, gęsty sos doprawiony świeżym koperkiem, czosnkiem i cebulką, które nadają mu ciekawego, wyraźnego smaku. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do ryby i przygotuj doskonałe danie dla całej rodziny.
Sos śmietanowy jest sosem, który świetnie łączy się i z rybami i z owocami morza. Jest lekki, kremowy, gęsty i doskonale doprawiony. Podsmażona na oliwie z oliwek cebulka z czosnkiem dodaje wyraźnego akcentu, koper natomiast aromatu i świeżości. Sos zrobisz w dosłownie 5-10 minut, jest więc błyskawicznym uzupełnieniem dania.
Sos śmietanowy będzie idealny do łososia pieczonego, dorsza, sandacza, ryb smażonych i w panierce. Jeśli masz ochotę na wiosenny, wykwintny obiad- tu poznasz przepis na łososia pieczonego ze szparagami i masłem, polej rybę sosem śmietanowym, a będzie idealna.
Masz ochotę na rybę w panierce? W tym artykule dowiesz się, jak doprawić i ile smażyć dorsza w panierce, wyjdzie przepyszny i soczysty.
Przepis na sos śmietanowy do ryby
Składniki:
300 ml śmietany 18%
cebula czerwona
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić sos śmietanowy do ryby?
Cebulę drobno posiekaj, przeciśnij przez praskę czosnek. Na patelni zeszklij na oliwie posiekane warzywa, następnie wlej śmietanę, dodaj posiekany koperek i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając.
Źródło zdjęcia: canva/Anna Usova Gdy śmietana trochę się zredukuje i zagęści sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem, podaj od razu.