Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos śmietanowy do ryby. Idealny dodatek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2022 01:00

Sos śmietanowy do ryby. Idealny dodatek

Sos śmietanowy do ryby
canva/margouillatphotos

Sos śmietanowy do ryby pieczonej, smażonej, grillowanej, to wyśmienity, gęsty sos doprawiony świeżym koperkiem, czosnkiem i cebulką, które nadają mu ciekawego, wyraźnego smaku. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do ryby i przygotuj doskonałe danie dla całej rodziny.

Sos śmietanowy jest sosem, który świetnie łączy się i z rybami i z owocami morza. Jest lekki, kremowy, gęsty i doskonale doprawiony. Podsmażona na oliwie z oliwek cebulka z czosnkiem dodaje wyraźnego akcentu, koper natomiast aromatu i świeżości. Sos zrobisz w dosłownie 5-10 minut, jest więc błyskawicznym uzupełnieniem dania.

Sos śmietanowy będzie idealny do łososia pieczonego, dorsza, sandacza, ryb smażonych i w panierce. Jeśli masz ochotę na wiosenny, wykwintny obiad- tu poznasz przepis na łososia pieczonego ze szparagami i masłem, polej rybę sosem śmietanowym, a będzie idealna.

Masz ochotę na rybę w panierce? W tym artykule dowiesz się, jak doprawić i ile smażyć dorsza w panierce, wyjdzie przepyszny i soczysty.

Przepis na sos śmietanowy do ryby

Składniki:

  • 300 ml śmietany 18%

  • cebula czerwona

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól, pieprz

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak zrobić sos śmietanowy do ryby?

Cebulę drobno posiekaj, przeciśnij przez praskę czosnek. Na patelni zeszklij na oliwie posiekane warzywa, następnie wlej śmietanę, dodaj posiekany koperek i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając.

Cebula i koper do sosu śmietanowego

Źródło zdjęcia: canva/Anna Usova Gdy śmietana trochę się zredukuje i zagęści sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem, podaj od razu.

Tagi: Obiad Danie Ryba