Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos z cukinii i papryki do makaronu. Sprawdzony przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.01.2022 01:00

Sos z cukinii i papryki do makaronu. Sprawdzony przepis

Sos z cukinii i papryki do makaronu
canva/Rasulovs

Sos z cukinii i papryki w słoiczkach to świetny pomysł na sos do makaronu, kiedy tylko będziesz mieć ochotę na szybki, bezmięsny obiad. Sos jest bardzo gęsty, aromatyczny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowuje świeżość i smak przez wiele miesięcy. Poznaj przepis na sos z cukinii i papryki do makaronu.

Sos z cukinii i papryki to rewelacyjny sos do makaronu, jest lekki, ale i bardzo sycący. Sos robię zawsze z większej ilości warzyw i przekładam do słoiczków, aby zawsze mieć go pod ręką. Po ugotowaniu sosu słoiki pasteryzuję 20 minut w gorącej wodzie, aby na potrawa na długo zachowała swój wyjątkowy smak.

Sos z cukinii i papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnych sosów do makaronu. Jest mocno paprykowy o wyczuwalnej nucie cukinii i suszonych ziół. W sosie nie może zabraknąć również czosnku, oliwy z oliwek i cebuli, które znacznie podbijają smak dania. Bardzo ważne jest również zachowanie proporcji między cukrem, a octem, aby sos był idealny. Na szklankę cukru wystarczy pół szklanki octu.

Jeśli chcesz przygotować równie szybki i smaczny sos- tu poznasz przepis na sos pomidorowy z ziołami, idealny do makaronu typu penne czy spaghetti.

Przepis na sos z cukinii i papryki do makaronu

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej

  • 1 kg cukinii

  • 500 g cebuli czerwonej

  • 6 ząbków czosnku

  • szklanka cukru

  • pół szklanki octu

  • 250 g koncentratu pomidorowego

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • łyżeczka oregano

  • pół łyżeczki bazylii

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić sos z cukinii i papryki do makaronu?

Paprykę, cukinię i cebulę pokrój na drobne kawałki, posiekaj czosnek. W dużym garnku na oliwie zeszklij najpierw cebulę, później dodaj czosnek, następnie cukinię, paprykę, oprósz solidnie oregano i bazylią i gotuj pod przykryciem przez godzinę, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Papryka, cukinia i czosnek do sosu

W osobnym garnku zagotuj ocet z cukrem, koncentratem pomidorowym, papryką mieloną, odstaw. Gdy warzywa będą już miękkie, wlej zalewę octową, następnie całość zblenduj na gęsty sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem, przełóż do słoiczków i pasteryzuj 20 minut.