Sposób Magdy Gessler na sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa, choć najczęściej podawana podczas uroczystości czy świąt, jest na tyle popularna, że Polacy jadają ją na co dzień. Poniżej zdradzamy przepis Magdy Gessler. Według niej, do sałatki warto dodać również grzyby, które nadadzą jej lepszego smaku.
Praktycznie każdy uwielbia dobrze przygotowaną sałatkę jarzynową, która zachwyca idealnie pokrojonymi warzywami oraz intensywnym smakiem i aromatem. Z przepisem Magdy Gessler zrobisz ją jeszcze lepiej.
Gessler zdradza, aby nie używać mączystych białych kartofli, że odmiany żółte o dużej kleistości. Dzięki temu struktura sałatki będzie znacznie przyjemniejsza, a kawałki ziemniaków nie będą rozpadać się podczas mieszania.
Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler
Składniki:
-
warzywa korzeniowe (marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki)
-
jajka ugotowane na twardo
-
zielony groszek
-
jabłka
-
marynowane grzyby
-
musztarda
-
kiszone ogórki
-
majonez
-
chrzan
-
rosół
-
sól, pieprz i cukier do smaku
Zacznij od wlania rosołu do garnka, dodania umytych i obranych warzyw korzeniowych i ugotowania ich do całkowitej miękkości. Wyłów je i odstaw do ostudzenia.
Odsącz zielony groszek, kiszone ogórki i marynowane grzyby z zalewy. Ogórki i grzyby pokrój w kostkę. Groszek, ogórki i grzyby umieść w dużej misce. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Obierz jajka ze skorupek, pokrój w kostkę i również dodaj do miski.
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Wymieszaj ze sobą musztardę, chrzan, majonez, sól oraz pieprz. Do miski dodaj sos, jabłka, zamieszaj dokładnie i wstaw sałatkę do lodówki na całą noc, aby się przegryzła. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o błędzie, który Polacy często popełniają podczas robienia sałatki warzywnej. Ten tekst zdradza, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2.pl; wp.pl