Smakosze.pl Przepisy Sposób na ekspresową zapiekankę makaronową z kiełbasą i papryką
canva/ipsi501, Getty Images

Sposób na ekspresową zapiekankę makaronową z kiełbasą i papryką

6 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczna makaronowa zapiekanka z kiełbasą jest pysznym pomysłem na późny obiad lub większą kolację dla całej rodziny. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, jest banalnie prosta i tania, a dodatkowo syci na wiele godzin. Poniżej zaprezentowany przepis sprawdzi się więc w sytuacji, gdy zabrakło czasu na większy posiłek.

Zapiekanka makaronowa pozwala zaoszczędzić nie tylko czas, lecz również energię. Poza kilkoma czynnościami, które należy wykonać, przygotowanie całej potrawy od początku do końca wymaga od gotującego jedynie kilkudziesięciu minut faktycznej pracy.

W poniższej recepturze zawarta jest papryka, lecz można zamienić je na inne ulubione warzywo czy grzyby. Eksperymentuj z dodatkami i przyprawami do zapiekanki, dzięki czemu znajdziesz swoją ulubioną kompozycję.

Przepis na zapiekankę z kiełbasą

Składniki:

  • 1 paczka makaronu rurki

  • 500 g kiełbasy

  • 3 papryki

  • 200 g żółtego sera

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 cebula

  • 1 puszka krojonych pomidorów

Zacznij od ugotowania makaronu na pół twardo w mocno osolonej wodzie. Odcedź go i odstaw na bok. W garnku po makaronie umieść odrobinę oleju. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, a następnie podsmaż na oleju.

Do cebuli dodaj pomidory i duś je przez 5 minut. W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem umieść makaron, pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojone w kostki papryki, starty ser i przyprawy.

Wymieszaj wszystkie składniki, zalej je sosem i ponownie przemieszaj . Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Podawaj na ciepło od razu po upieczeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe pizzerinki. Ten tekst wyjawia przepis na idealne na szybką przekąskę paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami.

Zapiekanka

`Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy