Sposób na te ziemniaki podpatrzyłam w restauracji. Rodzina zajada je, aż się uszy trzęsą
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Jemy je na obiad, robimy z nich placki ziemniaczane i baby. Jednak ja rozgniatam ziemniaki i wstawiam do piekarnika. Wychodzi danie, że palce lizać. Rodzina zawsze chce dokładkę tej prostej potrawy.
Ziemniaki, czyli smaczne i zdrowe
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez jedzenia ziemniaków. To ważny element naszej diety i warto pamiętać, że też bardzo zdrowy. Ziemniaki to prawdziwa bomba witaminowa bogata w błonnik. Jedzenie ziemniaków wspomaga nasz układ trawienny, odchudza i na długo syci.
Zwykle ziemniaki dodajemy do dań obiadowych. Jednak ja przygotowuję z nich pyszne danie. Podaje je na obiad lub na kolację. Sposób przyrządzenia jest banalnie prosty, a smak maślanych ziemniaczków znakomity.
Jak zrobić maślane ziemniaczki?
Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- 60 g masła
- sól
- przyprawa do ziemniaków
- papryka słodka
- granulowany czosnek
Ziemniaki solimy i gotujemy. Odcedzamy i przekładamy na blaszkę. Rozgniatamy ziemniaki i doprawiamy przyprawą do ziemniaków lub papryką słodką. Posypujemy też granulowanym czosnkiem i smarujemy roztopionym masłem.
Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termo obiegiem na około 40 minut. Powinny się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać ziemniaczki szczypiorkiem lub koperkiem.
Maślane ziemniaczki, czyli sam smak
Maślane ziemniaczki możemy jeść z dodatkiem surówek i traktować jako samodzielne danie. Jednak mogą być one też traktowane jako dodatek do mięs. Smakują wyśmienicie, mają maślany smak z dodatkiem wyrazistych przypraw.
Maślane ziemniaczki będą też smakowały jako ciepła kolacja. To danie przygotujemy szybko i w prosty sposób. Maślane ziemniaczki są tak smaczne, że zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o śląskim sposobie na ziemniaki. Radziliśmy jak zrobić smaczne ziemniaki z rękawa.
Źródło: YouTube/@swojskiejedzonko