Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czy lubicie regionalne smaki? Warto je poznawać, bo to ciekawa i smaczna kulinarna przygoda. Polecam przepis na pierzoka, czyli śląską potrawę. Przepis dostałam od kuzynki z tamtych stron. Danie zachwyca smakiem moich domowników.
Ziemniaki, czyli zrób pierzoka
Ziemniaki to istotny element w polskiej kuchni. Zwykle gotujemy je do obiadu, robimy z nich placki ziemniaczane i baby. Bez ziemniaków nie byłoby frytek i wielu sałatek. Jednak warto też spróbować zupełnie nowego smaku z ziemniakami w roli głównej.
Ja odkąd dostałam przepis od kuzynki ze Śląska, to robię pierzoka. Jest to tradycyjna śląska potrawa, czyli kartofle z boczkiem. Taki obiad zaspokoi głód każdego głodomora. Pierzoka syci i rewelacyjnie smakuje. Polecam przepis na to smaczne śląskie danie.
Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodzinyJak zrobić pierzoka?
Składniki:
- 2 cebule
- 1 ½ kg ziemniaki
- 20 dag boczku
- sól
- pieprz
- majeranek
Boczek kroimy na średnią kostkę i wrzucamy na patelnię. Jak się podsmaży, to dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko smażymy na złoty kolor. Ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy.
Połowę smażonego boczku i cebuli dokładamy do startych ziemniaków. Doprawiamy masę i dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy resztę boczku i cebuli z patelni. Dokładamy też masę z ziemniaków.
Śląski obiad, czyli pierzoka
Na wierzch dania dodajemy jeszcze cebulę i boczek. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i danie pieczemy 60 minut. Po wyjęciu możemy od razu podawać. Danie nie wymaga żadnych dodatków.
Pierzoka to tradycyjna śląska potrawa z kilku składników. Warto ją przyrządzić na obiad, bo syci, smakuje i zachwyca prostotą. U mnie w domu to danie z ziemniaków cieszy się dużym powodzeniem. Zawsze konieczne są dokładki. Pisaliśmy o góralskiej zapiekance. Podawaliśmy też przepis na zapiekankę od Karola Okrasy.
Źródło: YouTube/@SlonzokPrziGarach