Smakosze.pl

YouTube/@SlonzokPrziGarach

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie

28 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy lubicie regionalne smaki? Warto je poznawać, bo to ciekawa i smaczna kulinarna przygoda. Polecam przepis na pierzoka, czyli śląską potrawę. Przepis dostałam od kuzynki z tamtych stron. Danie zachwyca smakiem moich domowników. 

Ziemniaki, czyli zrób pierzoka

Ziemniaki to istotny element w polskiej kuchni. Zwykle gotujemy je do obiadu, robimy z nich placki ziemniaczane i baby. Bez ziemniaków nie byłoby frytek i wielu sałatek. Jednak warto też spróbować zupełnie nowego smaku z ziemniakami w roli głównej.

Ja odkąd dostałam przepis od kuzynki ze Śląska, to robię pierzoka. Jest to tradycyjna śląska potrawa, czyli kartofle z boczkiem. Taki obiad zaspokoi głód każdego głodomora. Pierzoka syci i rewelacyjnie smakuje. Polecam przepis na to smaczne śląskie danie. 

pierzoka
YouTube/@SlonzokPrziGarach
Śniadanie z płatkami owsianymi

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pierzoka?

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 ½ kg ziemniaki
  • 20 dag boczku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Boczek kroimy na średnią kostkę i wrzucamy na patelnię. Jak się podsmaży, to dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko smażymy na złoty kolor. Ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy. 

Połowę smażonego boczku i cebuli dokładamy do startych ziemniaków. Doprawiamy masę i dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy resztę boczku i cebuli z patelni. Dokładamy też masę z ziemniaków.

Śląski obiad, czyli pierzoka

Na wierzch dania dodajemy jeszcze cebulę i boczek. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i danie pieczemy 60 minut. Po wyjęciu możemy od razu podawać. Danie nie wymaga żadnych dodatków. 

Pierzoka to tradycyjna śląska potrawa z kilku składników. Warto ją przyrządzić na obiad, bo syci, smakuje i zachwyca prostotą. U mnie w domu to danie z ziemniaków cieszy się dużym powodzeniem. Zawsze konieczne są dokładki. Pisaliśmy o góralskiej zapiekance. Podawaliśmy też przepis na zapiekankę od Karola Okrasy. 

pierzoka
YouTube/@SlonzokPrziGarach

Źródło: YouTube/@SlonzokPrziGarach

Naleśniki z piekarnika

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste

CZYTAJ DALEJ
Chef Andrea Camastra

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >