Smakosze.pl Restauracje Spotkanie z kuchnią tajską: Liderzy obszarów grupy Iberion poznali sekrety szefa kuchni
Materiały własne; IG/headcheff_artystasmaku

Spotkanie z kuchnią tajską: Liderzy obszarów grupy Iberion poznali sekrety szefa kuchni

17 maja 2023

Kuchnia tajska nie ma już żadnych tajemnic przed liderami obszarów grupy Iberion. W miniony czwartek wzięli oni udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowali smakowite potrawy pod okiem wybitnego kucharza. Wydarzenie odbyło się we współpracy z partnerem Let's Go Cook.

Liderzy grupy Iberion poznają kuchnię tajską

W czwartek, 11 maja, managerowie z grupy Iberion spotkali się, by zgłębić tajniki jednej z bogatszych w smaki kuchni świata. Ich przewodnikiem w tej niesamowitej podróży był szef kuchni Arkadiusz Płoński w sieci znany jako headcheff_artystasmaku.

Wydarzenie odbyło się w świetnie wyposażonej i urządzonej ze smakiem przestrzeni Let's go cook. Miejsce było idealne do spędzenia 5 godzin na zdobywaniu wiedzy i doświadczenia od osoby, która odkrywała kuchnie świata , pracując w wielu restauracjach na świecie.

Wymieszaj jajka i wlej do makaronu. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

Co ugotowali uczestnicy warsztatów kulinarnych?

Podczas warsztatów kuchni tajskiej przygotowane zostały 3 posiłki. Przystawkę stanowiła sałatka Nom Su Hao przyrządzona z kalarepy i marchewki. Jej smak podkreślono kolendrą i chili. Po tym smakołyku przyszedł czas na danie główne.

Pad Thai.png

Pad Thai z kurczakiem podany był z dodatkiem delikatnego tofu, chrupiących kiełków fasoli mung i aromatycznego sezamu oraz limonki. Drugą propozycją było warzywne curry, również z dodatkiem drobiu. Potrawy pojawiły się też w wersji wegetariańskiej, czyli bez kurczaka.

Zwieńczeniem posiłku był pyszny deser w postaci lodów kokosowych z czarnym sezamem i tajską bazylią. Ten element programu kulinarnego wzbogacono o pokaz z udziałem ciekłego azotu. Jego użycie podyktowane było koniecznością nadania przysmakowi właściwej konsystencji.

Warzywne curry.png

Kucharz doglądał potraw na każdym etapie przygotowania

Warsztat przebiegał w miłej atmosferze i mimo iż zadanie postawione przed uczestnikami było ambitne, czas mijał szybko. Wszyscy pracowali wspólnie przy dużym stole, co sprzyjało integracji i dobrej zabawie.

Szef kuchni cały czas był obecny. Doradzał i rozwiewał wszelkie pojawiające się wątpliwości , przy okazji dzieląc się ciekawostkami ze świata kulinariów. Jego wskazówki i wyjaśnienia znacznie pomogły w uzyskaniu zadowalających efektów.

Jak smakowały dania kuchni tajskiej?

Przyrządzone posiłki nie tylko umiliły czas, ale też dostarczyły niezapomnianych przeżyć kulinarnych. Autentyczna kuchnia zaproponowana przez szefa Arkadiusza Płońskiego przypadła do gustu gotującym i z pewnością zainspirowała do podejmowania kolejnych kulinarnych prób już w czasie wolnym.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na domowe wersje znanych dań kuchni świata. Koniecznie spróbujcie pysznej chińszczyzny z kurczakiem — jest sycąca i pożywna, a przekona nawet wybrednych. Być może skusi was też przysmak kuchni włoskiej, czyli makaron z pesto bazyliowym .

Przestrzeń na warsztaty kulinarne.png

Materiał powstał we współpracy z partnerem warsztatów Let's Go Cook

Kapusta kiszona zrobiła się brązowa. Czy można ją jeść?
Hitowe śniadanie z jajek i tortilli. 100 razy lepsze od jajecznicy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy