Hitowe śniadanie z jajek i tortilli. 100 razy lepsze od jajecznicy
Omlet z tortillą jest znakomitym pomysłem na sycące śniadanie. Ciepłe danie jest proste w przygotowaniu i smakuje o niebo lepiej niż klasyczna jajecznica. Musicie spróbować — jeszcze nie raz je zrobicie.
Przepis na wyborny omlet z tortillą
Pyszna wersja pszennego placka z dodatkiem jajek, świeżych warzyw i żółtego sera będzie idealna na szybkie i ciepłe śniadanie. Zrobienie smakołyku zajmuje zaledwie kilka chwil, a z pewnością skusi on niejednego głodomora.
Składniki:
- 3 duże jaja
- 1 tortilla pszenna, najlepiej pełnoziarnista
- garść świeżego szpinaku
- 2-3 plastry sera żółtego
- 3-4 plastry ulubionej szynki (można pominąć)
- pół świeżego pomidora
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pyszny omlet z tortillą?
Zaczynamy od roztrzepania jajek widelcem. Wlewamy je na patelnię z rozgrzanym olejem, a następnie układamy na nich gotową tortillę pszenną i delikatnie dociskamy.
Gdy już jajka się zetną, obracamy potrawę i na jednej z części kładziemy szpinak, pokrojonego w plastry pomidora, ser żółty oraz szynkę, jeśli jej używamy. Składamy na pół.
Podgrzewamy pod przykryciem przez kilka chwil, by ser zaczął się topić i połączył składniki. Zdejmujemy z patelni i tniemy na trójkąty.
Jak podać omlet z tortillą?
Ciepłe śniadaniowe danie będzie świetnie smakowało z dodatkową porcją warzyw np. w postaci salsy pomidorowego na ostro. Możecie też zaserwować je z prostym, domowym ketchupem lub sosem czosnkowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne omlety. Sprawdźcie jak przygotować japońską wersję jajecznego przysmaku. Być może skusi was też omlet w wersji roślinnej — zamiast jajek używamy mąki z ciecierzycy, a smak wzbogacamy pieczarkami.
Źródło: IG/gotuje_bo_lubie_fit