Smakosze.pl Produkty Sprawdź, czy masz w domu. Jest szkodliwa. Właśnie wycofują ją ze sprzedaży
canva/EricFerguson

Sprawdź, czy masz w domu. Jest szkodliwa. Właśnie wycofują ją ze sprzedaży

21 marca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Główny Inspektorat Sanitarny wydał dziś ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Chodzi o chochlę, z której mogą migrować do potraw substancje szkodliwe dla zdrowia. Trefny produkt jest właśnie wycofywany z obrotu.

GIS czuwa nad naszym bezpieczeństwem

Główny Inspektorat Sanitarny to instytucja czuwająca nad dobrem i zdrowiem publicznym obywateli. Gdy tylko okaże się, że jakiś produkt zagraża naszemu zdrowiu, czy życiu, Sanepid nadzoruje wycofywanie go z rynku. Temat jest też na tyle nagłaśniany, by jak najwięcej osób miało świadomość istniejącego problemu i zagrożenia.

Wlej 1 łyżeczkę do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą chłonąć tłuszczu

Uważajcie na ten sprzęt kuchenny. Szkodzi zdrowiu

Dziś pojawiło się ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Konkretnie chodzi o chochlę, w której stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych przy kontakcie z żywnością.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne nie powinny migrować do żywności, ani się w niej znajdować, ponieważ są szkodliwe dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące wadliwego produktu

  • Produkt: chochla wykonana z nylonu w kolorze czarnym z drewnianą rączką z dołączoną etykietą marka: VALDINOX
  • Numer partii: KZ/21/052
  • Kod kreskowy: 5 907508 180843
  • Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno

Działania podjęte w związku z wykrytym defektem i zalecenia dla konsumentów

Po wykryciu niezgodności, dystrybutor chochli - firma Altom - rozpoczęła wycofywanie jej z obrotu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Osoby, które nabyły chochlę nie powinny jej używać do kontaktu z żywnością.

W naszym portalu pisaliśmy ostatnio o wycofywanej paście z bakłażana oraz o niebezpiecznych ziemniakach .

Źródło: gov

wadliwy produkt/GIS
Dlaczego ciasto na kopytka się klei? Powodem jest zwykle ten błąd
Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy