Smakosze.pl

canva/Rawpixel.com

Wlej 1 łyżeczkę do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą chłonąć tłuszczu

21 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Placki ziemniaczane wychodzą Wam tłuste i niesmaczne? Dodanie do masy niewielkiej ilości spirytusu uchroni ją przed nadmiernym wchłanianiem oleju z patelni. Prosta sztuczka znana doświadczonym kucharkom z pewnością poprawi jakość Waszego dania.

Przepis na lekkie placki ziemniaczane

Przygotowanie lżejszej wersji ziemniaczanego przysmaku nie musi wymagać pieczenia go w piekarniku. Dodany do masy spirytus lub wódka sprawią, że smażenie placków nie zakończy się uzyskaniem ciężkostrawnego, ociekającego olejem dania.

Składniki:
  • około 700 g ziemniaków
  • 2 duże jaja
  • 10-20 g mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Co oznacza czerwona plamka w jajku?

Zauważyłaś czerwoną plamkę w jajku? Mało kto wie, co ona oznacza

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić lekkie placki ziemniaczane? Spirytus utrudni wchłanianie tłuszczu

Zaczynamy od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o większych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru płynu i odstawiamy go na czas przygotowania pozostałych składników.

Cebulę i czosnek także ścieramy na tarce i dodajemy do ziemniaczanego purée. Wlewamy spirytus i wbijamy jajka. Odstawioną wodę ostrożnie wylewamy z miski. Zachowujemy zgromadzony na dnie osad i starannie łączymy go z masą na placki ziemniaczane.

Sprawdzamy konsystencję i w razie potrzeby dosypujemy odpowiednią ilość mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy uformowane łyżką placuszki. Gdy z obu stron będą rumiane, przenosimy je na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz i dokładnie osączamy ze zbędnego tłuszczu.

Jak podać placki ziemniaczane?

Chrupiący i lekki przysmak najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami. Niektórzy też lubią podawać go z mięsnym gulaszem czy sosem grzybowym. Są też tacy, którym pasuje posypanie rarytasu cukrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite placki. Szczególnie polecamy słodkie śniadaniowe danie z płatków owsianych i banana. Być może też skusi was bogatsza wersja placków ziemniaczanych z serem żółtym .

Placki ziemnaicznane bez tłuszczu.png
canva/Yana Gayvoronskaya
przepis Strzelczyka na żurek bez zakwasu

Najlepszy żurek zrobisz nawet bez zakwasu. Strzelczyk pokazał genialny patent

CZYTAJ DALEJ
zalewanie ryby wrzątkiem

Zagotuj wodę i polej rybę wrzątkiem. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >