Wlej 1 łyżeczkę do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą chłonąć tłuszczu
Placki ziemniaczane wychodzą Wam tłuste i niesmaczne? Dodanie do masy niewielkiej ilości spirytusu uchroni ją przed nadmiernym wchłanianiem oleju z patelni. Prosta sztuczka znana doświadczonym kucharkom z pewnością poprawi jakość Waszego dania.
Przepis na lekkie placki ziemniaczane
Przygotowanie lżejszej wersji ziemniaczanego przysmaku nie musi wymagać pieczenia go w piekarniku. Dodany do masy spirytus lub wódka sprawią, że smażenie placków nie zakończy się uzyskaniem ciężkostrawnego, ociekającego olejem dania.
Składniki:
- około 700 g ziemniaków
- 2 duże jaja
- 10-20 g mąki pszennej (opcjonalnie)
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka spirytusu
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić lekkie placki ziemniaczane? Spirytus utrudni wchłanianie tłuszczu
Zaczynamy od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o większych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru płynu i odstawiamy go na czas przygotowania pozostałych składników.
Cebulę i czosnek także ścieramy na tarce i dodajemy do ziemniaczanego purée. Wlewamy spirytus i wbijamy jajka. Odstawioną wodę ostrożnie wylewamy z miski. Zachowujemy zgromadzony na dnie osad i starannie łączymy go z masą na placki ziemniaczane.
Sprawdzamy konsystencję i w razie potrzeby dosypujemy odpowiednią ilość mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy uformowane łyżką placuszki. Gdy z obu stron będą rumiane, przenosimy je na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz i dokładnie osączamy ze zbędnego tłuszczu.
Jak podać placki ziemniaczane?
Chrupiący i lekki przysmak najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami. Niektórzy też lubią podawać go z mięsnym gulaszem czy sosem grzybowym. Są też tacy, którym pasuje posypanie rarytasu cukrem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite placki. Szczególnie polecamy słodkie śniadaniowe danie z płatków owsianych i banana. Być może też skusi was bogatsza wersja placków ziemniaczanych z serem żółtym.