Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wlej 1 łyżeczkę do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą chłonąć tłuszczu

Wlej 1 łyżeczkę do ciasta na placki ziemniaczane. Nie będą chłonąć tłuszczu

Placki ziemniaczane
canva/Rawpixel.com

Placki ziemniaczane wychodzą Wam tłuste i niesmaczne? Dodanie do masy niewielkiej ilości spirytusu uchroni ją przed nadmiernym wchłanianiem oleju z patelni. Prosta sztuczka znana doświadczonym kucharkom z pewnością poprawi jakość Waszego dania.

Przepis na lekkie placki ziemniaczane

Przygotowanie lżejszej wersji ziemniaczanego przysmaku nie musi wymagać pieczenia go w piekarniku. Dodany do masy spirytus lub wódka sprawią, że smażenie placków nie zakończy się uzyskaniem ciężkostrawnego, ociekającego olejem dania.

Składniki:

  • około 700 g ziemniaków
  • 2 duże jaja
  • 10-20 g mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Zauważyłaś czerwoną plamkę w jajku? Mało kto wie, co ona oznacza

Jak zrobić lekkie placki ziemniaczane? Spirytus utrudni wchłanianie tłuszczu

Zaczynamy od obrania, umycia i starcia ziemniaków na tarce o większych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru płynu i odstawiamy go na czas przygotowania pozostałych składników.

Cebulę i czosnek także ścieramy na tarce i dodajemy do ziemniaczanego purée. Wlewamy spirytus i wbijamy jajka. Odstawioną wodę ostrożnie wylewamy z miski. Zachowujemy zgromadzony na dnie osad i starannie łączymy go z masą na placki ziemniaczane.

Sprawdzamy konsystencję i w razie potrzeby dosypujemy odpowiednią ilość mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy uformowane łyżką placuszki. Gdy z obu stron będą rumiane, przenosimy je na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz i dokładnie osączamy ze zbędnego tłuszczu.

Jak podać placki ziemniaczane?

Chrupiący i lekki przysmak najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami. Niektórzy też lubią podawać go z mięsnym gulaszem czy sosem grzybowym. Są też tacy, którym pasuje posypanie rarytasu cukrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite placki. Szczególnie polecamy słodkie śniadaniowe danie z płatków owsianych i banana. Być może też skusi was bogatsza wersja placków ziemniaczanych z serem żółtym.

Placki ziemnaicznane bez tłuszczu.png
canva/Yana Gayvoronskaya