Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego ciasto na kopytka się klei? Powodem jest zwykle ten błąd

Dlaczego ciasto na kopytka się klei? Powodem jest zwykle ten błąd

Kopytka
Screen z film na kanale YouTube Menu Dorotki

Kopytka lepią się Wam do dłoni? Najprawdopodobniej zbyt długo wyrabialiście masę. Sekretem uzyskania idealnej konsystencji popularnych klusek jest szybkie zagniatanie ziemniaków z niezbyt dużą ilością mąki pszennej. Podpowiadamy, co zrobić by tym razem kopytka Was zachwyciły.

Jak uratować lepiące się kopytka?

Jeśli już wiemy, że zbyt mocno zaangażowaliśmy się w wyrabianie masy na kopytka — co rozpoznamy po tym, że nie odchodzi od dłoni — możemy ją uratować, wsypując kolejną porcję mąki pszennej.

Po jej dodaniu składniki mieszamy tylko do połączenia się. W przeciwnym wypadku problem nadal będzie występował i konieczna będzie większa ilość produktu. Trzeba pamiętać, że dodawanie bardzo dużej ilości mąki też nie jest wskazane. Im więcej bowiem jej wsypiemy, tym twardsze kluseczki uzyskamy.

Dobra cena, świetny skład. Dietetyk wskazał 3 najlepsze chleby z Biedronki

Jak zrobić smaczne kopytka?

Ziemniaczany rarytas należy przyrządzać w osolonym wrzątku, a gotowanie musi odbywać się partiami. Gdy po wrzuceniu kopytek woda ponownie zawrze, wyrób należy wyjąć. Dobrym pomysłem będzie podsmażenie go od razu na maśle — zrumieniony smakuje jeszcze lepiej.

Aby kopytka się udały, warto też wybrać dobre ziemniaki. Idealnie sprawdzą się te mączyste, które zawierają sporo skrobi i niewiele wody. Czyli dokładnie te same, które wybralibyśmy do przygotowania placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. Warzywo trzeba oczywiście ugotować do miękkości i rozgnieść. Dobrze jest zrobić to dzień wcześniej, wtedy ziemniaki będą mniej kleiste.

Jak podać kopytka?

Ziemniaczane kluski będą świetnie smakowały jako dodatek do gulaszu. Niektórzy podają je też z roztopionym masłem czy sosem. Świetnie pasuje m.in. pieczeniowy czy grzybowy, wykonany z leśnych grzybów.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ziemniakami. Szczególnie polecamy sycący gulasz. Być może spodoba wam się też prosta i tania receptura na zapiekankę z dodatkiem pieczarek i sera żółtego.

 

canva/artlensfoto