Smakosze.pl

Screen z film na kanale YouTube Menu Dorotki

Dlaczego ciasto na kopytka się klei? Powodem jest zwykle ten błąd

21 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kopytka lepią się Wam do dłoni? Najprawdopodobniej zbyt długo wyrabialiście masę. Sekretem uzyskania idealnej konsystencji popularnych klusek jest szybkie zagniatanie ziemniaków z niezbyt dużą ilością mąki pszennej. Podpowiadamy, co zrobić by tym razem kopytka Was zachwyciły.

Jak uratować lepiące się kopytka?

Jeśli już wiemy, że zbyt mocno zaangażowaliśmy się w wyrabianie masy na kopytka — co rozpoznamy po tym, że nie odchodzi od dłoni — możemy ją uratować, wsypując kolejną porcję mąki pszennej.

Po jej dodaniu składniki mieszamy tylko do połączenia się. W przeciwnym wypadku problem nadal będzie występował i konieczna będzie większa ilość produktu. Trzeba pamiętać, że dodawanie bardzo dużej ilości mąki też nie jest wskazane. Im więcej bowiem jej wsypiemy, tym twardsze kluseczki uzyskamy.

zdrowy chleb z Biedronki

Dobra cena, świetny skład. Dietetyk wskazał 3 najlepsze chleby z Biedronki

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smaczne kopytka?

Ziemniaczany rarytas należy przyrządzać w osolonym wrzątku, a gotowanie musi odbywać się partiami. Gdy po wrzuceniu kopytek woda ponownie zawrze, wyrób należy wyjąć. Dobrym pomysłem będzie podsmażenie go od razu na maśle — zrumieniony smakuje jeszcze lepiej.

Aby kopytka się udały, warto też wybrać dobre ziemniaki. Idealnie sprawdzą się te mączyste, które zawierają sporo skrobi i niewiele wody. Czyli dokładnie te same, które wybralibyśmy do przygotowania placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. Warzywo trzeba oczywiście ugotować do miękkości i rozgnieść. Dobrze jest zrobić to dzień wcześniej, wtedy ziemniaki będą mniej kleiste.

Jak podać kopytka?

Ziemniaczane kluski będą świetnie smakowały jako dodatek do gulaszu. Niektórzy podają je też z roztopionym masłem czy sosem. Świetnie pasuje m.in. pieczeniowy czy grzybowy, wykonany z leśnych grzybów .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ziemniakami. Szczególnie polecamy sycący gulasz . Być może spodoba wam się też prosta i tania receptura na zapiekankę z dodatkiem pieczarek i sera żółtego .

 

undefined
canva/artlensfoto
biała kiełbasa surowa, czy parzona?

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

CZYTAJ DALEJ
puszyste racuchy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >