Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?

Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?

Sos tatarski Ewy Wachowicz
canva/FatManPhotoUK; IG/ewawachowicz

Sos tatarski to doskonały dodatek do wielu potraw. Pyszna kompozycja jest jedną z kilku propozycji, jakie znalazły się w wielkanocnym cateringu oferowanym przez restaurację Zalipianki należącą do Ewy Wachowicz. Nie jest tani, na szczęście możecie go zrobić sami, chociażby według przepisu restauratorki. 
 

Ile kosztują świąteczne potrawy w cateringu od Ewy Wachowicz?

Wielkanocne menu możemy skomponować, np. wybierając spośród 17 propozycji cateringu restauracji Zalipianki. Najmniej zapłacimy za jaja gotowane w łupinach cebuli — każda sztuka kosztuje zaledwie 1,8 zł. Do przysmaku warto zamówić dodatki takie jak chrzan z burakami czy chrzan z jajkiem i miodem. Oba kosztują aż 17 złotych za 300 g.

Taką cenę przyjdzie nam także zapłacić za sos tatarski. Dodatek możemy też jednak podać do mięs. Restauracja Ewy Wachowicz ma w ofercie 3 smaczne propozycje: boczek pieczony w ziołach (60 zł/kg), szynkę nadziewaną słoniną i czosnkiem (68 zł/kg) oraz roladę ze schabu (75 zł/kg).

Prosty sos jednak — podobnie jak jaja czy żurek na zakwasie — można przygotować w domowym zaciszu. Zwłaszcza że Miss Polski zaprezentowała recepturę na ten przysmak na swojej stronie.

Sprawdź, czy masz w domu. Jest szkodliwa. Właśnie wycofują ją ze sprzedaży

Przepis na sos tatarski Ewy Wachowicz

Składników do przyrządzenia sosu nie będzie wiele, a samo wykonanie też do trudnych nie należy. Największym wyzwaniem będzie właściwe ugotowanie jaj i wybranie nabiału dobrej jakości. To bowiem od niego zależeć będzie zarówno smak, jak i konsystencja dodatku.

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 100 g korniszonów
  • około 300 g pieczarek marynowanych
  • 340 g majonezu np. wegańskiego
  • 50 g kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • 20 g ulubionej musztardy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki wedle uznania (można pominąć)

Jak zrobić sos tatarski? Receptura Ewy Wachowicz jest niezawodna

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Polecamy skorzystanie z naszej instrukcji, dzięki której unikniecie uzyskania nieestetycznej obwódki wewnątrz kurzego nabiału.

Po ostudzeniu żółtka ucieramy na gładką masę z majonezem i musztardą. Wrzucamy posiekane białka, korniszony i pieczarki marynowane. Dodajemy śmietanę, jeśli mamy ochotę. Na koniec sos tatarski doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Jak podać sos tatarski?

Ewa Wachowicz proponuje zaserwowanie sosu w zawijasach z szynki lub w uformowanych z wędzonego łososia różach. Warto przybrać je dodatkowo natką pietruszki i podać jeszcze razowe pieczywo.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne przysmaki. Szczególnie recepturę na znakomity żurek na zakwasie. Być może przyda wam się też prosty patent na smakowity majonez do jajek — bije na głowę sklepowe produkty.

Znakomity sos tatarski.png
canva/LarisaBlinova

Źródło: ewawachowicz; FB/ Zalipianki Ewa Wachowicz; kobieta.interia